Consiliul Concurentei investigheaza un posibil cartel al operatorilor taxi din Bucuresti

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu privind o posibila intelegere a operatorilor de taximetrie pentru stabilirea tarifelor. In acesat sens, autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediile principalelor companii si asociatii profesionale active pe piata transportului de persoane in regim de taxi din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. “Serviciul de taximetrie este de multa vreme in atentia Consiliului Concurentei, atat la nivelul capitalei cat si la nivel national. Dupa cum stiti, am avut investigatii in acest domeniu in mai multe orase dintara, unele dintre ele finalizandu-se cu sanctiuni. Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente si produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. Intr-o economie de piata, singurele situatii in care sunt admise preturi fixe sunt cele in care activitatile se desfasoara in regim de monopol, situatie in care nu se regaseste serviciul de de taximetrie” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Amenzi de 1,6 milioane lei pentru cartelurile dovedite in Timisoara, Constanta, Baia Mare si Tg Mures

Pana acum, autoritatea de concurenta a finalizat 4 investigatii privind participarea la carteluri de fixare a preturilor pe piata transportului de persoane in regim de taxi dinTimisoara,Constanta, Baia Mare si Targu Mures. Amenzile aplicate s-au cifrat la 1.635.694 lei, astfel:

* 11 companii dinTimisoara- amenda totala de 348.710 lei; in acest caz, Consiliul Concurentei a acordat prima imunitatela plataamenzii prin programul de clementa, companiei Radio Taxi

* 10 companii dinConstanta- amenda in valoare de 302.325 lei

*    8 companii din Tg. Mures – amenda in valoare de 963.134 lei

*   5 companii din Baia Mare – amenda in valoare de 21.525 lei.

Consiliul Concurentei si-a declarat pozitia si in cazul modificarii Legii Taximetriei (Legea nr. 38/2003), proiect legislativ care a incaierat patronatele din transporturi, iesite cu masini cu tot la proteste pro (dar anti opiniei autoritatii de concurente) sau contra (dar sustinand recomandarea Consiliului Concurentei), in fata Palatului Parlamentului. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.