CORONAVIRUS: Zborurile spre și dinspre Italia, suspendate. Excepție: Transporturi cargo de până la 3,5 t

Toate zborurile din România spre și dinspre Italia, cu excepția celor de mărfuri de până la 3,5 tone, sunt suspendate, începând din 9 martie, ora 12.00, cel puțin până în data 23 martie, a anuntat ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, ca măsură pentru pentru a împiedica răspândirea coronavirusului

Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România. 

Sunt exceptate transporturile de mărfuri de până la 3,5 tone.

În cazul în care cursele din/spre Italia sunt anulate cu mai puțin de șapte zile înainte de termen, atunci pasagerii vor primi banii înapoi.

“Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora României) până pe 23 martie ora 12,00 (ora României)”, a afirmat Vela, într-o conferinţă de presă organizată după ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Totodată, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din cele patru state menţionate vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu.

“Aceştia îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de falsuri în declaraţii”, a explicat Marcel Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că se permite şi accesul cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar “sub măsura obligatorie a carantinei”.

“Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a arătat Marcel Vela.

Toate măsurile menţionate se aplică până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, în aceeași conferință de presă, că o decizie privind eventuala restricţionare a transportului terestru spre şi dinspre Italia ar putea fi luată în cursul zilei de 9 martie.

“Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă, mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport”, a spus Bode. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.