COTAR cere demisia lui Chirițoiu: “Îndeamnă la încălcarea legii”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere demisia președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe care îl acuză că îndeamnă la încălcarea legii.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la al doilea mandat

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:

“Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a atras atenția asupra implicării active a Consiliului Concurenței în modificarea legislației în favoarea unor companii pe care declară că le protejează, dar președintele Bogdan Marius Chirițoiu, continuă să susțină aceleași practici.

Bogdan Marius Chirițoiu a declarat joi, 16 aprilie 2019, la postul public de televiziune, că s-a implicat direct în modificarea Legii taximetriei și se va strădui să facă posibilă Ordonanța de Urgență pentru funcționarea companiilor Uber și Taxify. Din noile lui declarații reiese că își susține în continuare nu doar afirmațiile făcute la postul public de televiziune, ci și implicarea în susținerea companiilor private care încalcă legislația României.

„Am amendat 8 companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov cu aproximativ 500.000 de euro pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului. De asemenea, alte 36 de companii de taxi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea au fost sancţionate cu peste 400.000 de euro, pentru constituirea unor carteluri în vederea fixării tarifului. Cele mai multe dintre companiile de taximetrie sancţionate de noi erau membre în Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Companiile au contestat, însă instanţa a menţinut decizia Autorităţii de concurenţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, pentru News.ro.

Practic, Bogdan Chirițiou a declarat oficial că s-a răzbunat pe membrii COTAR care l-au atacat în urma acțiunilor care arată clar implicarea în susținerea unor companii ce fac concurență neloială taximetriștilor și încalcă toate legile în vigoare. COTAR cere în continuare demiterea președntelui Consiliului Concurenței și anchetarea acestuia în legătură cu implicarea în activitățile economice la care ar fi trebuit să se raporteze cu totul diferit, din poziția pe care o ocupă.

De asemenea, Bogdan Chirițiou se laudă cu „destructurarea unor carteluri”, doar că ar trebui să le explice consumatorilor ce fel de „cartel” menține prețurile foarte scăzute, ca să vină în ajutorul clienților – pentru că oricine folosește serviciile de taxi a observat că acele prețuri scăzute au fost interzise, practic, prin intervenția Consiliului Concurenței. Și aceasta poate fi tot o acțiune împotriva intereselor consumatorului și care să sprijine intrarea pe piață a concurenței neloiale, cu prețuri de dumping. Și acest ajutor pentru companiile de ridesharing ar trebui să fie anchetat de instituțiile care au atribuții în acest domeniu.

Reamintim și faptul că în timp ce președintele Consiliului Concurenței susține fățiș firmele de ridesharing din România, care funcționează în afara legii, atacând companiile de taximetrie, Uber a primit o lovitură grea la Cluj, după o decizie a Curţii de Apel care a dat dreptate transportatorilor autorizaţi. Începând de săptămâna trecută,  numărul șoferilor UBER este drastic scăzut, iar Uber poate lucra doar cu operatori de transport autorizați. E un mic pas înainte către noramalitate, într-o țară unde ar trebui să se respecte legea. Bogdan Chirițoiu se încăpățânează, însă, să susțină că „noile tehnologii din domeniul transportului de persoane în regim de taxi conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor” – idee progresistă care invită efectiv la încălcarea legii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.