COTAR: Consiliul Concurenței se implică activ în modificarea legilor, în favoarea unor companii protejate

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția asupra implicării active a Consiliului Concurenței în modificarea legislației în favoarea unor companii pe care declară că le protejează. Această implicare reiese din declarațiile făcute recent chiar de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Marius Chirițoiu, într-o emisiune la TVR 1.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Bogdan Marius Chirițoiu a declarat în 16 aprilie, la postul public de televiziune, că s-a implicat direct în modificarea Legii taximetriei și că se va strădui să facă posibilă Ordonanța de Urgență pentru funcționarea companiilor Uber și Taxify.

“Nu sunt foarte fericit de compromisul ăsta. Aș fi preferat varianta clară în care eliminăm prezența celor din Ilfov în București și venim după aceea, în liniște și în pace, apucând să gândim, nu sub presiune, cu legislație privind aceste noi modalități de a furniza servicii de persoane, pe care le furnizează Uber. (…) Recomandarea de la Guvern asta a fost: exceptați Uberul și Taxify de la această ordonanță, dar soluția adoptată a fost nu… Nu schimbăm textul ordonanței, e discutabil dacă ordonanța li se aplică sau nu, dar, în orice caz, venim foarte repede cu o nouă legislație. Pericolul este ce vedem în stradă acum, că odată ce oamenii se văd cu sacii în căruță, deci cu interdicția dată, presiunea se transformă în „nu mai dați noua lege”.

Eu sunt convins că Guvernul va trece, până la urmă, și va veni cu o nouă legislație, dar legislația să fie bună. Dacă o facem în viteză, sub presiune, e un anumit risc să o facem mai restrictivă decât ar trebui. (…) Lumea evoluează, a apărut internetul, apar noi idei de a furniza servicii vechi într-o nouă manieră.  (…) E normal să vrem să dezvoltăm business-uri în serviciul oamenilor. (…) Trebuie să găsim o formulă ca modelele astea noi de business să se poată desfășura legal în România. (…) Mi-e clar că-l vom pune în legalitate (ride-sharing-ul – n.r.). Cred că e foarte simplu. Care-s argumentele împotrivă? Că nu se plătesc taxe. Dar e mai ușor să taxezi Uberul decât să taxezi firme de taximetrie obișnuite. Lucrurile astea se pot rezolva cu mare ușurință. Ce n-aș vrea eu, însă, să vedem – aici mi-e frică de o reglementare excesivă care asimilează Uberul cu taximetria (…)”, a spus președintele Consiliului Concurenței, în direct, la TVR 1.

După astfel de declarații, COTAR cere demiterea de urgență a președintelui Consiliului Concurenței, “care înțelege că trebuie să aranjeze legislația în favoarea unor firme private care până în prezent au funcționat ilegal în România”.

“Încalcă, astfel, toate principiile concurenței loiale (pe baze legale), în defavoarea altor firme private care au respectat legea. Dacă asta înțelege președintele Consiliului Concurenței că trebuie să facă, din poziția pe care o are – respectiv, lobby și chiar implicarea directă în modificarea legislației în favoarea unora și în detrimentul altora – cerem Guvernului României să explice, în primul rând, de ce a tolerat până acum astfel de practici care sunt, clar, contrare principiului concurenței pe baze legale, iar în al doilea rând, să tragă la răspundere toate persoanele implicate în astfel de practici și să găsească o altă persoană aptă pentru a conduce Consiliul Concurenței fără încălcarea legislației naționale”, se arată în comunicatul transmis de COTAR redacției.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.