UPDATE! Criza din Ucraina: Zborurile de pe şi către aeroportul din Doneţk, suspendate

Autorităţile ucrainene au decis să “suspende temporar” toate zborurile de pe şi către aeroportul din oraşul Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al aeroportului, fără să ofere explicaţii. “Acestea sunt toate informaţiile de care dispunem în prezent”, a declarat Dmitri Kosinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului. Confruntările militare din regiunile rusofone s-au intensificat luni, la doar câteva zile de la turbulenţele de stradă din Odesa, încheiate cu moartea a peste 40 de persoane. Preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept “mincinoasă” poziţia Moscovei privind atacarea de către Ucraiana a “civililor nevinovaţi”, dar a taxat şi marile puteri: “Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington”.

UPDATE 4 iunie: Aeroportul din Doneţk va rămâne închis până la 30 iunie, din motive de securitate, a anunţat Serviciul de presă al aeroportului.

În apropiere de Slaviansk, centrul mişcării separatiste, forţele guvernamentale au fost implicate în lupte cu proruşii, transmit agenţiile de ştiri.

Rusia acuză Ucraina de nazism, în timp de Guvernul de la Kiev spune că sunt provocări ale separatiştilor proruşi, acum ajutaţi şi de cei de la Tiraspol.

În tot acest timp, Uniunea Europeană se tot pregăteşte să discute cu Kievul noi măsuri de susţinere.

Poliţiştii antirevoltă, dezarmaţi de aşa-zişii manifestanţi

Conflictul a escaladat în 1 mai, când sediul Parchetului regional din Donețk a fost atacat de separatiștii proruși, care au bătut, dezarmat şi umilit forțele de ordine.

Concret, câteva sute de aşa-zişi manifestanți proruși, înarmaţi în toată regula, au atacat cu pietre și cocktailuri Molotov sediul instituţiei amintite, iar cei aproximativ 100 de polițiști antirevoltă care apărau clădirea au răspuns cu grenade paralizante și lacrimogene.

Forțele de ordine au fost însă depășite de situație în momentul în care separatiștii au atacat clădirea din mai multe direcții. Poliţiştii antirevoltă au fost bătuți și dezarmați de agresorii care le strigau „Fasciști!”. Deposedați de echipamentul de protecție, ei au părăsit sediul clădirii între două rânduri de civili, care i-au huiduit și lovit.

Postul de televiziunea ucrainean „112 ua” a precizat că atacul a avut loc pe neașteptate, la finalul unei manifestații proruse la care au luat parte în jur de 10.000 de proruși.

Oleksandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei, declarase cu o zi înainte că situația din estul țării nu se mai află sub controlul Guvernului de la Kiev. El a mai spus că există pericolul ca separatismul prorus să încerce să se extindă și în alte regiuni din nord-est si sud-est.

Separatiştii proruşi, „bine instruiţi şi bine echipaţi”

Ieri, lupte grele au izbucnit încă de dimineaţă în apropierea oraşului Slaviansk, între armata ucraineană şi forţele separatiste. Ministerul de Interne al Ucrainei a anunţat moartea a cel puţin 4 soldaţi şi rănirea altor câteva zeci, potrivit Kiev Post.

Arsen Avakov, ministrul de Interne, a precizat că forţele ucrainene au în faţă trupe separatiste care numără până la 800 de oameni şi fac uz de arme de calibru mare. Comandantul Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, a declarat că separatişti proruşi „bine instruiţi şi bine echipaţi” au blocat centrul localităţii pentru a forţa autorităţile să se angajeze în lupte de stradă.

De asemenea, Guvernul Iaţeniuk a acuzat forţele proruse de folosirea populaţiei civile pe post de scuturi umane şi atacarea vehiculelor care transportau răniţi. Slaviansk, bastionul insurgenţei proruse din Ucraina, fusese înconjurat duminică de armata ucraineană.

Militari din Rusia

Autorităţile americane au oferit publicităţii încă din 22 aprilie mai multe fotografii care demonstrează că separatiştii din regiunile rusofone sunt militari din Rusia. Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a explicat că unele dintre aceste imagini au fost primite de la autorităţile ucrainene, în timp ce altele au fost culese de pe reţeaua socială Twitter.

În una din fotografiile furnizate de Guvernul ucrainean, realizată în timpul invaziei din 2008 a Georgiei de către trupele ruse, poate fi observat un militar cu barbă roşcată şi cu insigna unei unităţi a forţelor de elită ale Rusiei. Acelaşi bărbat apare într-o fotografie realizată recent în oraşul Kramatorsk, la ocuparea unui comisariat de poliţie de către separatişti, precum şi într-o altă fotografie făcută pe 14 aprilie în oraşul Slaviansk.

Acelaşi militar poate fi întâlnit şi în alte imagini făcute în Crimeea sau în alte oraşe ale estului Ucrainei. Kievul a precizat că bărbatul face parte dintr-un „grup de sabotaj-recunoaştere, subordonat Directoratului serviciilor de informaţii ale forţelor  armate ruse”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.