DN 7A, DN 65C şi DJ 676, inundate. COD ROŞU pe râurile din Gorj şi Vâlcea. Elicoptere MAI salvează sinistraţii

IPJ Vâlcea a închis complet traficul rutier pe DN 7A, DN 65C şi DJ 676, din cauza aluviunilor aduse de viituri pe carosabil, care fac imposibilă circulaţia în siguranţă a autovehiculelor. Ploile torenţiale continuă să producă inundaţii în mai multe localităţi din judeţ iar hidrologii au emis COD ROŞU pe râurile din Gorj şi Vâlcea, până în această seară la ora 23.00. În aceste judeţe au căzut peste 120 l/mp de precipitaţii în ultimele 48 de ore şi continuă să plouă torenţial, deşi cu mai puţină intensitate (40 l/mp) până în această seară, când expiră avertizarea meteorologică COD GALBEN. Trei elicoptere MAI au fost trimise pentru a salva sinistraţii.

DN 7A, care face legătura între staţiunea Voineasa şi localitatea Brezoi, fusese parţial restricţionat încă de duminică, după ce de pe versanţi au căzut pietre iar un sens de mers era deja blocat.

CNADNR precizează că a trimis un excavator, 2 încărcătoare şi 2 basculante pentru degajarea părţii carosabile între km 16+500 şi 16+700, în localităţile Sălişte şi Malala, unde viitura a avut circa 150 mc.

DN 65 C, care leagă localitatea Măldăreşti de Horezu, a fost blocat pentru o perioadă şi în cursul zilei de duminică, pe raza localităţii Măldăreşti, traficul fiind redirecţionat pe un drum comunal, astfel:  DN 65C km 106+090 – DC 140 – DJ 676H – DN 65C km 109+296.

 Aceste două drumuri, plus DJ 676, rămân închise complet până la evacuarea aluviunilor, pericolul de accidente fiind mult prea mare pentru a mai fi lăsate în circulaţie.

COD ROŞU de inundaţii până la ora 23.00

INHGA a emis la ora 14.15 o avertizare de COD ROŞU de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru şi Olteţ, valabilă până la 23.00.

Potrivit avertizării hidrologice, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

Viitură de 3 metri în Novaci

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne au fost trimise în această după-amiază în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru a salva persoanelor izolate din cauza viiturilor.

În oraşul Novaci din judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00 iar o viitură de 3 metri a măturat totul în cale.

În zonă a fost instituită stare de alertă iar autorităţile evacuează zeci de persoane. Peste 70 de gospodării au rămas izolate. Viitura a produs cele mai mari daune în comuna Proviţa de Jos, acolo unde mai multe tronsoane de drum, poduri şi maşini au fost avariate.

Dragnea ar trimite Armata

“Orașul Brezoi (jud. Vâlcea-n.r.) este înconjurat de ape. Am vorbit cu cei de la Energie și cu cei de la Apele Române să intre într-o monitorizare serioasă și de reglare a debitului din baraje pentru a nu se da drumul la apă brusc să inundăm Brezoiul. Acum încercam să-l găsesc pe ministrul Dușa să analizeze serios dacă nu cumva este nevoie de intervenția armatei la Brezoi”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la Antena 3.

Despre viitura de la Novaci, Dragnea a spus că “este o problemă extrem de serioasă pentru că a fost o rupere de nori”. “A plouat foarte mult și este o viitură foarte mare, au fost câteva persoane izolate, inclusiv copii, s-a intervenit un elicopter și mai sunt elicoptere disponibile la solicitare. De asemenea, sunt probleme în Vâlcea, la Văideeni. S-a trimis elicopter pentru a ridica niște persoane izolate”, a precizat el.

Ponta îşi anunţă candidatura la Preşedinţie

La Prefectura Dolj are loc un Comandament pentru inundații condus de premierul Victor Ponta, sosit la Craiova pentru a-şi anunţa în această seară, la ora 18.00, candidatura la prezidenţiale.

Evenimentul a fost ales exact în ziua referendumului de acum 2 ani pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Ploile au creat probleme şi în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic, acolo unde mai multe case au fost inundate.

Inundații s-au produs și în județele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj, unde cad în continuare ploi torenţiale.

Totodată, râul Bistriţa a ieşit din matcă şi a inundat casele oamenilor din Costeşti. Viitura puternică a luat un bărbat de 71 de ani, care este căutat de pompieri şi jandarmi de mai bine de 16 ore.

Solul este deja îmbibat cu apă în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 48 de ore, iar de pe versanţi se adună torenţi care mătură totul în cale. Chiar dacă în această seară va fi ridicată avertizarea COD GALBEN din judeţele Alba, Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, rămâne pericol mare de inundaţii.

CFR Călători informează că este posibil să apară modificări/perturbări în circulația trenurilor, în zonele cu COD ROŞU de inundaţii şi COD GALBEN de ploi torenţiale, astfel că recomandă pasagerilor ca, înainte de călătorie, să contacteze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.