Firea o-ntoarce: Transportul public poate deveni gratuit dar nu înainte de a se moderniza

La o săptămână de la alegerea sa primar al Capitalei, inclusiv cu promisiunea de a le acorda gratuitate tuturor bucureștenilor la transportul în comun, Gabriela Firea s-a răzgândit.

“Numai după ce ne vom asigura că avem suficiente autobuze, toate modernizate, toate curate, în toate să se asigure siguranța călătorului, atunci se va introduce și gratuitatea, tocmai pentru a nu se spune că am introdus gratuitate, dar serviciul a scăzut în calitate”, a declarat ea, luni.

La două zile după alegeri, ea declarase că “unul dintre primele proiecte pe care le voi depune se referă la restructurarea, redresarea RATB. Există un plan economic care poate fi aplicat, prin care transportul public să fie gratuit”.

Argumentul: “Vrem să încurajăm călătoriile cu transportul public, ca să lăsăm maşina acasă şi să nu mai fie traficul atât de sufocant. Am vorbit cu specialişti şi am făcut un calcul de oportunitate şi am decis că se poate face”.

Acum, Firea susține că “până la momentul gratuității transportului public, trebuie să îndeplinim împreună următoarele sarcini: 1. toate cele 1.000 de autobuze ale RATB să fie pe traseu; (…) 330 dintre autobuzele RATB sunt ținute în autobaze și folosite ca piese de schimb pentru autobuzele din traseu, pentru că fostul Consiliu General nu a alocat sumele necesare RATB-ului pentru revizii, reparații, piese de schimb; 2. acolo unde se va putea și se poate în multe zone vom avea bandă unică pentru transportul în comun, pentru taxi, salvări; 3. toate autobuzele trebuie să fie curate, reparate și cu siguranța cetățeanului, și anume controlori de trafic care să fie vigilenți, astfel încât în autobuze să nu intre persoane recalcitrante, persoane care vor să facă rău călătorilor”.

În campania electorală, Gabi Firea a insistat că proiectul privind gratuitatea este fezabil „mai ales dacă RATB își va acoperi din cheltuieli vânzând în străinătate tramvaie fabricate în România”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.