Galerie FOTO. Primăriile îşi etalează utilajele de deszăpezire. Sectorul 1 are 21 de puncte fixe de aşteptare

Ca în fiecare an, primăriile sectoarelor bucureştene se întrec în a-şi etala utilajele de deszăpezire, chiar dacă prima zăpadă, mai ales dacă este însoţită de viscol, dă peste cap traficul rutier. Este drept că aglomeraţia este cauza principală a lipsei de eficienţă a utilajelor, însă trebuie să recunoaştem că toată lumea iese cu maşina şi face, practic, imposibilă intervenţia plugurilor pe zăpadă. Cu mijloacele de transport în comun este un calvar, deoarece întârzie şi rămân şi ele blocate în fluviul de maşini ce nu se mai sfârşeşte. Primăria Sectorului 1 are aproximativ 90  de utilaje şi 300 de persoane pregătite să intervină “pe toate cele 1.080 de străzi” aflate în administrarea sa, anunţă primarul Andrei Chiliman. Putem face pariu că pe străzile secundare nu va intra niciun utilaj până în primăvară, deşi, practic, nu ar trebui să se întâmple aşa, deoarece maşinile de ridicare a gunoiului pot fi dotate cu o lamă şi ar rezolva simultan problema deszăpezirii.

Importată este însă circulaţia pe marile bulevarde şi asigurarea accesului spre şcoli şi spitale. Romprest va avea maşinile distribuite în 21 de puncte cheie, pentru operativitate.

Potrivit strategiei de deszăpezire aprobată de Consiliul Local Sector 1, compania Romprest – operatorul ales pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire -, este dotat cu tot felul de maşini specializate să ţină piept nămeţilor: abrollkippere, autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar, tractoare şi unimoguri.

Totodată, 300 de persoane – minim 100 pe schimb, 24 de ore din 24 -, vor îndepărta cu lopata zăpada ţi gheaţa de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi acces instituţii publice etc. Numărul personalului va fi suplimentat, în funcţie de condiţiile meteo.

Compania Romprest şi-a asigurat stocul de materiale antiderapante: 6.000 tone de sare şi peste 2.000 tone de clorură de calciu. La nevoie, cantităţile vor fi suplimentate.

deszapezire utilaje 2

Totodată, în Sectorul 1 vor funcţiona 21 de puncte fixe unde, la primele avertizări meteo privind ninsorile, vor fi poziţionate utilaje pregătite să intervină.

Punctele fixe:

 • Piaţa Victoriei (intrare pe Buzeşti)
 • Piaţa Victoriei (intrare pe Lascăr Catargiu)
 • Piaţa Romană (intrare pe Dacia)
 • B-dul Aviatorilor (Pescăruş)
 • Piaţa Charles de Gaulle
 • Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera)
 • Str. Nicolae Caranfil (staţia de carburanţi AGIP)
 • B-dul Aerogării (staţia de carburanţi OMV)
 • Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei)
 • Gara de Nord (vizavi de coloane)
 • B-dul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj)
 • Piaţa Victoriei (pastila Kiseleff şi Aviatorilor)
 • Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda)
 • Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare spre pasaj)
 • Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare pe Ion Mihalache)
 • Şos. Bucureşti-Ploieşti (DN1), (staţia de carburanţi MOL – Pod Otopeni)
 • B-dul Poligrafiei (staţia de carburanţi LUKOIL Jiului)
 • Şos. Bucureşti-Târgovişte (staţia de carburanţi MOL Odăii)
 • Şos. Chitilei (staţia de carburanţi LUKOIL Pod Constanţa) şi Aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie)
 • B-dul Bucureștii Noi (staţia de carburanţi OMV).

Gradele de urgenţă

Conform legislaţiei, Romprest va deszăpezi după următorul program:

Urgenţa 1: intervenţie pe arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane şi supraterane), arterele pe care se află obiective sociale şi de interes public – unde acţiunea de deszăpezire se aplică imediat de la declanşarea fenomenelor meteorologice – şi se finalizează în maxim 4 ore de la încetarea lor.

deszapezire utilaje 1

De asemenea, este prevăzută asigurarea accesului în siguranţă la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populaţie (sănătate, alimentaţie publică, învăţământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar şi acţionarea la refugiile pietonale ale staţiilor RATB, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.

Urgenţa 2: se acţionează pe restul arterelor care nu sunt incluse în U1, în maxim 8 ore de la încetarea intemperiilor.

În cazul ninsorilor abundente sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe  care circulă transportul în comun şi a străzilor pe care se află instituţiile publice: şcoli, spitale, pieţe agroalimentare, staţii de salvare, unităţi de pompieri etc.

Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, în maxim 2 ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile şi pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.

Obligaţiile cetăţenilor şi agenţilor economici

“Pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire şi colectare a deşeurilor, persoanele fizice şi juridice, instituţiile publice, unităţile de alimentaţie publică, pieţele şi unităţile sanitare sunt obligate, conform legislaţiei în vigoare să îndepărteze ţurţurii de gheaţă și să cureţe de zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal”, precizează Primăria Sectorului 1.

Totodată, proprietarii autoturismelor sunt obligaţi să poziţioneze maşinile astfel încât să permită accesul utilajelor de deszăpezire, de pluguit, de combatere a poleiului, de încărcat şi de transport zăpadă.

În lege, sezonul rece pentru deszăpezire începe la 15 noiembrie şi se încheie pe 15 martie dar, în funcție de condițiile meteo, intervalul se poate extinde. În toată această perioadă, Romprest va asigura permanenţa şi va aplica Strategia Generală de Deszăpezire, aprobată de Consiliul Local Sector 1.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.