Gigacaloria li se scumpeşte agenţilor economici din Bucureşti

Preţul gigacaloriei va creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, pentru agenţii economici din Bucureşti alimentaţi din centrale RADET, şi de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect de Hotărâre al Primăriei Capitalei supus dezbaterii publice pe site-ul www.pmb.ro, până în 19 noiembrie, ce urmează să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cel mai probabil în decembrie. Pentru consumatorii casnici nu se prevăd scumpiri, cel puţin până la sfârşitul anului, municipalitatea subvenţionând în continuare aproape jumătate din cost

Tarifele pentru agenţii economici ar fi trebuit recalculate încă din luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), se arată în Raportul de specialitate ce însoţeşte proiectul.

“Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti în perioada februarie – iulie 2013 în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )”, se precizează în document.

Preţul local de facturare li se va aplica timp de un an agenţilor economici pe o perioadă de un an, necesară recuperării pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie – iulie 2013.

Cât priveşte preţul gigacaloriei pentru populaţie, reprezentanţii PMB spun că îşi doresc să păstreze la 169,88 lei/gigacaloria, cu TVA, acesta fiind subvenţionat 46,9%, deoarece achiziţionează cu 320 de lei/gigacaloria de la Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN).

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.