Gigacalorie de 328 lei la iarnă, pentru bucureştenii cu venituri de peste 2.000-2.500 lei

Primarul general Sorin Oprescu a cerut la ANAF lista cu veniturile bucureştenilor şi are de gând să-i pună să plătească 328 de lei gigacaloria pe cei cu venituri “de peste 2.000 – 2.500 de lei pe cap de locuitor, pe cap de membru de familie”. Astfel, vor ajunge să plătească 170 de lei gigacaloria numai pensionarii şi şomerii. Iar aceasta, după ce Guvernul a anulat, în 13 septembrie, penalităţile istorice acumulate de RADET faţă de ELCEN, de peste 1 miliard de lei, urmând ca aceste unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate şi, desigur, mai ieftine. O altă veste proastă pentru bucureşteni este scumpirea cu 5% a gigacaloriei în această iarnă, după majorarea, la 1 septembrie, a preţului gazelor.

Sorin Oprescu a avut o intenţie similară şi în toamna anului trecut, cu cei al căror venituri depăşea 1.500 lei, dar a renunţat, plângându-se că ANAF nu i-a dat listele cu veniturile bucureştenilor. Pentru anul acesta este totuşi prea târziu să se poată lua o decizie în acest sens, având în vedere că mai sunt circa 3 săptămâni până la 1 noiembrie, când pornesc instalaţiile de furnizare a căldurii în apartamente.

Prezent, miercuri, la Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, Sorin Oprescu a declarat că nu le mai poate acorda subvenţii la căldură tuturor locuitorilor Capitalei, pentru că nu-i permite bugetul.

“Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani – să văd acum dacă se concretizează – o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni”, a spus Oprescu.

Nicio discriminare, dar ce facem cu cei care nu declară venituri?

Cât despre cei cu salariul de peste 2.500 lei, Oprescu le-a bătut obrazul: “Nu este elegant şi echitabil ca oamenii care au venituri de 2.500 de lei să plătească subvenţionat gigacaloria. De ce să plătească dl. Oprescu, dl. Băsescu, preşedintele Camerei subvenţionat? S-o plătească (n.r. – integral), pentru că pot s-o facă. În schimb, deblochez bani din subvenţie pentru mai mulţi oameni care au nevoie şi au contracte pentru încălzire centralizată. Nu fac niciun fel de discriminare. Este uman ceea ce facem. Atât timp cât este vorba de mai mulţi oameni care beneficiază de sprijin”, a afirmat Oprescu.

El nu a explicat însă ce face cu cei care muncesc la negru, sau cei cu Mercedes la scară, care nu plătesc niciun impozit şi nici n-au înregistrate venituri la ANAF. Ba, mai mult, primesc şi ajutoare sociale.

“Când am lista de la ANAF, o trec prin Consiliu General ca hotărâre şi lumea poate să plătească. 170 de lei/gigacalorie plăteşte toată lumea, şi până la 328 de lei/gigacalorie plăteşte Primăria”, a susţinut Oprescu.

Promisiune încălcată

Edilul Capitalei promitea, în 13 septembrie, că bucureştenii vor plăti în această iarnă acelaşi preţ ca şi anul trecut pentru gigacalorie, deşi anticipa o majorare cu până la 5% a preţului gigacaloriei, din cauza scumpirii gazelor.

Acum, Oprescu şi-a amintit că Guvernul nu mai subvenţionează gigacaloria de doi ani. În 2011 a fost eliminată subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile au rămas să decidă singure dacă şi în ce condiţii acordă subvenţiile din bugetele locale.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat creşterea preţului plătit de populaţie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

Consilierii generali promiteau că scumpirea va fi resimţită numai de cei care au venituri peste 1.000 de lei pe membru de familie, iar ceilalţi vor plăti în continuare 124 lei. S-a dovedit în iarna care a urmat că nu a fost aşa.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.