UPDATE! Grevă de avertisment 3 zile la RATB

Şoferii RATB au început ieri protestele, deocamdată cu farurile aprinse şi claxonări de fiecare dată când au trecut cu autobuzele prin faţa sediului instituţiei, dar în 25, 26 şi 27 martie vor avea grevă de avertisment între orele 06.30 – 08.30, când niciun mijloc de transport nu va circula, şi ameninţă cu greva generală. Ei susţin că de data aceasta vor merge până la capăt, după ce în toamna anului trecut au protestat la comun cu sindicaliştii de la Metrou şi au renunţat când aceştia au primit majorări salariale. Conducătorii auto şi vatmanii sunt nemulţumiţi că nu câştigă mai mult de 3.000 de lei/lună şi reclamă – susţinuţi şi de primarul general Sorin Oprescu – că directorii Regiei au lefuri şi de 12.000 lei, deşi conducerea RATB infirmă, arătând că nivelul acestora se cifrează la maxim 7.000 de lei. Poate fără sporuri.

UPDATE: Conducerea RATB arată, într-un comunicat remis redacţiei, că nu a primit din partea Sindicatului Lucrătorilor RATB-URAC vreo notificare prinvind intenţia de declanşare a grevei de avertisment.

“Conducerea RATB îşi manifestă disponibilitatea în ceea ce priveşte continuarea discuţiilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea Regiei să se desfăşoare în condiţii normale, iar publicul călător să nu fie afectat de declanşarea unor acţiuni de protest”, se adaugă în comunicat.

În fiecare zi, 700.000 de oameni merg în Capitală cu mijloacele de transport de suprafaţă. Regia de transport în comun Bucureşti datorează statului aproape 100 de milioane de euro. Cum Fiscul i-a blocat conturile, RATB nu poate organiza licitaţii pentru cumpărarea pieselor de schimb.

Aproximativ 3.000 de angajaţi ai RATB au participat ieri, în prima zi a protestelor şi sunt decişi să continue cu toate formele până la greva generală, pentru o lună de zile.

În afară de şoferii care au circulat toată ziua cu farurile aprinse, angajaţii uzinei de reparaţii au protestat în curtea instituţiei, dar numai în pauza de masă, pentru a nu afecta programul de lucru.

Primăria Capitalei pregăteşte de mai mulţi ani transformarea RATB în societate comercială. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), sub autoritatea căruia se află Regia, a tot schimbat directorii în ultimii 4 ani, în funcţie de configuraţia politică de la alegerile locale sau de alte interese.

5 directori în 4 ani

Astfel, la conducerea instituţiei s-au aflat următorii directori generali:

1. Adrian Criţ, din iunie 2010 până în noiembrie 2011 – fiind numit apoi director general la Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB), unde a stat până în iunie 2012, fiind schimbat de ministrul Ovidiu Silaghi, care l-a numit şef la AMTB pe Valentin Dobre;

2. Viorel Popescu, din noiembrie 2011 până în septembrie 2012;

3. Adrian Câmpurean, din septembrie 2012 până în iulie 2013;

4. Valeriu Bunea, din iulie 2013 până în ianuarie 2014. În august 2013 au fost demişi toţi directori iexecutivi şi şefii direcţiilor şi de departament, mai puţin Bunea, care a rămas interimar.

5. Daniel Florentin Doman este noul director general, iar din echipa sa fac parte 6 directori executivi, în urma concursului organizat de instituţie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.