UPDATE! Grevă generală din 1 septembrie la ROMATSA

Sindicaliştii au anunţat astăzi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în toate unităţile ROMATSA, începând cu 1 septembrie, ora 11.00, o notificare în acest sens fiind trimisă Consiliului de Administraţie şi conducerii instituţiei, precum şi Ministerului Transporturilor (MT), în subordinea căruia se află aceasta.

După greva de avertisment din luna trecută şi 3 runde de negocieri la MT, liderii de sindicat au constatat că protocolul în 12 puncte semnat cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache, este ignorat de preşedintele ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu. Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că ministrul Iulian Matache nu reacţionează.

UPDATE: Ministrul Matache susţine că 12 dintre cele 14 revendicări au fost soluţionate până acum la masa negocierilor şi este de părere că “lupta sindicală s-a transformat într-una personală, chiar fizică, la ROMATSA”.

“Nu protestăm din cauza salariilor, ci pentru o problemă de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor, de siguranţa salariaţilor ROMATSA”, acuză Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR).

El susţine că Stanciu a fost numit ilegal la ROMATSA.

“Suntem terorizaţi psihic de acest domn director înconjurat de toată conducerea care îl ajută să încalce pas cu pas legile, să facă abuzuri de nouă luni încoace”, îl secondează Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al sidicatului.

“Aici nu am ajuns din cauza salariilor. (…) Greva generală este strict pentru cele 14 revendicări. Au trecut peste 30 de zile de la greva de avertisment iar domnul director face tot ce poate ca să aducă conflictul acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim grevă generală. Facem pe această cale un apel la toate autoritățile statului, la ministrul Transporturilor, la primul ministru, la toți care au puterea să ia o decizie”, adaugă Diaconu.

Sindicaliştii au 14 revendicări pe care le solicită în noul Contract Colectiv de Muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, până la 65 de anil, un controlor de trafic să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Controlorii de trafic ai Romatsa dirijează nu numai aeronavele care decolează din România sau aterizează pe aeroporturile româneşti, ci şi aeronavele care doar survolează spaţiul aerian al ţării.

În timpul grevei totale va zbura pe deasupra României doar o treime din traficul aerian dar sunt asigurate zborurile de urgenţă, ale Smurd şi ale oficialităţilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.