Gruia Stoica, condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Gruia Stoica la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul cumpărării de influenţă la lictaţia CE Oltenia, iar avocatul său, Doru Boştină, a primit pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare.

În primă instanţă (martie 2015), Gruia Stoica fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare iar Doru Boştină, la 3 ani cu executare.

Potrivit deciziei definitive a instanţei, “pe parcursul termenelor de supraveghere, condamnaţii vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, 60 de zile Boştină Doru Cătălin şi 90 de zile Stoica Gruia”.

Gruia Stoica va putea presta muncă în folosul comunităţii la Direcţia de Asistenţă Educaţională sau la Societatea Medicală “Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, iar Doru Boştină la Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Asistenţă Integrată în Adicţii “Obregia”.

Arestat preventiv în 30 ianuarie 2014 pentru că a vrut să cumpere influenţa unor demnitari din Ministerul Transporturilor, prin intermediul avocatului Doru Boştină, Gruia Stoica a fost plasat în arest la domiciliu la 9 mai 2014.

Inițial, judecarea cauzei a început la Curtea de Apel București, dosarul fiind trimis de DNA instanței în data de 12 februarie 2014, însă Gruia Stoica a cerut strămutarea lui, astfel că a ajuns la Curtea de Apel Ploiești.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect “Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa. Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau “cel mai mic preţ” sau “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

În 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, către SNTFM “CFR Marfă”, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitaţie era 29 ianuarie 2014.

“CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând SC CEO SA şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)”, au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, “persoană ce controlează SC GFR SA, membră a grupului Grampet”, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da trei milioane de euro, pentru “a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale”.

“Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul SC CEO SA. În acest context, inculpatul Boştină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al CFR Marfă”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Din 23 ianuarie 2014 şi până în ziua licitaţiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Boştină l-a ţinut la curent pe Gruia Stoica despre stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune, au mai arătat procurorii.

“Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a «stopat» o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA”, se mai arată în rechizitoriu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.