Hanul Gabroveni, redeschis publicului. GALERIE FOTO

Hanul Gabroveni, monument istoric restaurat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi din bugetul Primăriei Capitalei, va deveni noul centru cultural al urbei, a anunţat primarul general Sorin Oprescu, la redeschiderea edificiului, cu ocazia împlinirii a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor. Astăzi, monumentul de patrimoniu este deschis publicului.

„Îi asteptăm pe bucureşteni şi la expoziţiile, concertele, spectacolele care vor avea loc aici, de acum înainte”, a lansat Oprescu invitaţia.

Edilul Capitalei a acordat, la inaugurare (joi, 18 septembrie), peste peste 50 de diplome IN HONORIS unor personalităţi care, prin activitatea lor, au promovat valorile româneşti în lume:

– Ioan Holender – care a primit Cheia Oraşului, pentru organizarea festivalului “George Enescu”

– Ion Caramitru, pentru contributia la revitalizarea Teatrului Naţional

– academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, pentru intreaga sa activitate academică

– doctorii Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru şi Valentin Calu – pentru devotamentul dovedit în salvarea vieţilor omeneşti

radu zamfir

– echipa care a contribuit la restaurarea hanului Gabroveni, sportivi care au promovat România în lume, artişti etc..

Monument istoric clasa A

Hanul Gabroveni este un monument de arhitectură construit între anii 1804 și 1818, fiind situat în Centrul Istoric al Capitalei, între strădzile Lipscani și Gabroveni.

Renovarea Hanului Gabroveni a inceput in ianuarie 2012 şi a presupus mai multe tipuri de lucrări:

– conservare;

– consolidare;

– restaurarea Hanului Gabroveni, a pasajului său comercial şi punerea în valoare a monumentului istoric clasa A – Hanul Gabroveni – Pasajul Comercial;

– extinderea cu un corp nou clădirii existente.

hanul gabroveni

Restaurarea a urmărit respectarea cât mai fidelă a originalului (în măsura cunoaşterii acestuia), utilizându-se tehnici tradiţionale de construcţie, îmbinate discret cu modalităţi de consolidare ultramoderne.

Finisajele şi materialele au fost alese astfel încât să se înscrie în stilul epocii (tencuieli mortar var-nisip colorate în masă, cărămidă aparentă, învelitori de titan-zinc, tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală, pavaje din piatră cubică etc.)

hanul gabroveni 3Destinaţie: Ansamblul gazduieşte un centru cultural-artistic ce cuprinde o sală mare de spactacole, cu 200 de locuri, o sală mai mică de 70 de locuri, o sală care ar putea avea destinația de studio sau de repetiție, 4 săli de expoziție, birouri, cafenea și punct de informare turistică.

Costuri: În valoare totală de 37.362.216 lei (TVA inclus), fondurile au fost asigurate din bugetul local al Primăriei Municipiului București (23.633.147 lei) și contribuția Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP) – 13.729.068 lei.

hanul gabroveni 4

Din totalul investiției, 28.145.788 lei sunt lucrări de construcție, din care Primăria Municipiului București a asigurat 21.189.388 lei, iar finanțatorii norvegieni 6.956.400 lei (inclusiv TVA).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.