A început construirea noului terminal al Aeroportului Iaşi

Ieri au debutat lucrările de construire a noului terminal al Aeroportului Iaşi, executate de SC UTI Grup SA București, cu termen de finalizare luna august. Investiția de 11 milioane de euro este cofinanțată din bani europeni, în cadrul unui proiect mai amplu, de 56,7 mil. euro, ce cuprinde extinderea pistei – deja realizată -, a platformei şi a drumului perimetral.

Noul terminal de pasageri T3 va avea 3.600 mp, 6 birouri check-in şi o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră, fiind de trei ori mai mare decât T2, iar ambele vor putea asigura un trafic de 2 milioane de pasageri pe an.

Tot ieri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, a fost aprobată alocarea sumei de 1,22 milioane de lei necesară racordurilor suplimentare la energie electrică pentru terminalul de pasageri T3.

În toamna trecută a fost finalizată extinderea de la 1.800 la 2.400 m a pistei, ce a costat 139 mil. lei fără TVA, terminalul T3 reprezentând ultima componentă a proiectului de modernizare a aeroportului.

În Masterplanul General de Transport sunt prevăzute și alte investiţii, de aproximativ 100 mil. euro, din care jumătate vor fi utilizați pentru dezvoltarea zonei cargo iar restul pentru construirea unui nou terminal de pasageri, de 20.000 mp, care va acomoda tot traficul regiunii Moldova şi parte din cel al Republicii Moldova şi Ucrainei.

Aceste obiective vor fi realizate în zona Aroneanu-Holboca şi vor fi la punctul de conexiune a aerogării cu centrul intermodal de transport, autostrada şi şoseaua de centură, a anunțat președintele CJ Iași, Cristian Adomniței (foto).

În prezent, de pe Aeroportul Iaşi se efectuează zboruri către Bucureşti, dar şi către opt destinaţii externe, respectiv Viena, Londra, Roma, Milano, Torino, Bologna, Veneţia şi Tel Aviv.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.