Kovesi a prezentat bilanţul activităţii DNA pe 2015

În anul 2015 au fost trimişi în judecată de 5 ori mai mulţi miniştri şi parlamentari faţă de 2013 – un prim-ministru, 5 miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori -, dar şi 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, din totalul de 1.250 de inculpaţi, a arătat astăzi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la prezentarea bilanţului DNA, ce a avut loc la Cercul Militar Naţional.

“Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toți corupții. (…) Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată”, a precizat procurorul-şef al DNA, anunţând că peste 86% din dosare sunt bazate pe sesizări ale persoanelor fizice ori juridice și instituții publice.

“De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive. (…) În dosarele trimise în judecată banii dați mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018.

Kovesi a mai spus că aproape 500 de persoane cu funcții conducere au fost trimise în judecată – o creștere cu 30% față de anul trecut.

“S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene ai României sunt trimişi în judecată. (…) Cu siguranţă, este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetăţenilor pentru achiziţii de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi. Cât timp se poate decide discreţionar ordinea efectuării plăţilor, vor fi în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme”, a avertizat Laura Codruţa Kovesi.

Totodată, procurorii anticorupţie au dispus măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro oar statul are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din confiscările dispuse de judecători prin sentinţe definitive. Aproape 1.000 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv.

Numărul dosarelor instrumentate de DNA a ajuns la 11.000, la care lucrează 97 de procurori. “În acest moment avem peste 7.100 de cauze de soluţionat, dublu faţă de cât putem soluţiona într-un an”, a precizat Kovesi.

Daţi click pentru a vizualiza integral Bilantul DNA pe anul 2015.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.