Licitatii de 347 mil. Euro, trucate la Primaria Capitalei

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre 11 companii de constructii care au participat cu oferte trucate la licitatiile organizate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), prin Administratia Strazilor Bucuresti (ASB). Constructorii au obtinut astfel, prin rotatie, contracte-cadru de asfaltare si plombare a gropilor si bordurilor din Capitala in valoare de 347 milioane de euro. PDL Bucuresti ii cere primarului general Sorin Oprescu sa demita conducerea Administratiei Strazilor si sa organizeze un audit la aceasta directie. Reamintim ca Alina Roman, directorul general al ASB, a fost membru PDL pana in momentul in care Sorin Oprescu a devenit primar general.

Consiliul Concurentei a facut controale inopinate la cele 11 companii care au castigat, prin rotatie, contracte de asfaltare. Acestea sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Constructii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct International, Global Service Proiect si Drum Concept.

Atribuirea respectivelor contracte s-a facut prin organizarea a 6 licitatii corespunzatoare celor sase sectoare ale Capitalei, pentru perioada 2011 -2014. Valoarea totala estimata a contractelor este de 1,46 miliarde lei (aproximativ 347 milioane euro), fara TVA.

“Avem indicii ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele 6 licitatii, fara sa se concureze in mod real. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice” a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Totodata, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

PDL Bucuresti: Oprescu trebuie sa raspunda

PDL Bucuresti ii cere in termeni foarte duri primarului general Sorin Oprescu sa demita conducerea Administratiei Strazilor si sa organizeze un audit la aceasta directie. “Informatiile de la Consiliul Concurentei, potrivit carora licitatii in valoare de 347 milioane de euro ar fi fost trucate pentru asfaltari in Capitala arata clar ca, in timpul mandatului lui Sorin Oprescu, Primaria Generala a devenit o cloaca de coruptie. PDL Bucuresti ii cere de urgenta primarului general sa demita conducerea de la Administratia Strazilor din functie si sa organizeze un audit la aceasta directie. Ar fi un semn ca Sorin Oprescu intelege gravitatea acuzatiilor si o prima dovada de buna-credinta din partea sa. In caz contrar, edilul-sef isi va demonstra inca o data patronajul pe care il exercita asupra mafiei din Primaria Capitalei”, se arata intr-un comunicat al PDL Bucuresti.

De asemenea, democrat-liberalii explica “de ce tot tine Sorin Oprescu la investitii (asfaltari)”. “Pentru ca de acolo se fac banii. Merita punctat faptul ca la toate bugetele si rectificarile bugetare din 2008 si pana acum, edilul-sef a cerut bani pentru ASB, uneori chiar cu riscul de a subfinanta servicii importante pentru Bucuresti, cum ar fi distributia caldurii si transportul in comun. In aceasta lumina, e clar ca de la administratiile din subordinea PMB se sifoneaza banii pentru clientela lui Oprescu”, potrivit comunicatului.

Organizatia PDL Bucuresti mentioneaza ca a dorit initierea unei comisii care sa ancheteze activitatea Administratiei Strazilor, dar primarul general nu a pus pana acum pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General aceasta propunere.

In comunicatul PDL Bucuresti se mai arata ca Alina Roman, sefa Administratiei Strazilor, nu mai este membru de partid de mai bine de 3 ani si ca ar fi “unul dintre oamenii din Primarie care au sarit in barca lui Sorin Oprescu, cand acesta a devenit primar general”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.