Locuri gârlă la clasele pregătitoare din Sectorul 1, dar cu examen la „Goethe”, „Vlahuță” și ”Elena Văcărescu”

Elevii de clasă pregătitoare din Sectorul 1 al Capitalei au locuri asigurate în școli și licee pentru anul școlar 2015-2016, numărul locurilor depășindu-l chiar pe cel al copiilor cu vârsta de începere a învățământul primar, potrivit Inspectoratului Școlar al Sectorului 1. Totuși, pentru Colegiul German “Goethe” și alte școli cu predare în limba germană, copiii vor susține un test de cunoaștere a acestei limbi. 

„Întrucât în Sectorul 1 există școli/clase cu predare în limba germană, la Colegiul German “Goethe”, Liceul Teoretic “Alexandru Vlahuță” și Școala Gimnazială “Elena Văcărescu”, acestea elaborează procedurile necesare în vederea organizării și desfășurării probei de evaluare a cunostințelor de limba germană”, precizează un comunicat al primăriei.

Unitățile de învățământ din Sectorul 1 îi așteaptă pe copii cu clădiri consolidate, reabilitate și modernizate și cu o ofertă educațională completă și atractivă.

“Am demarat încă din anul 2004 un amplu program de investiții în viitorul copiilor noștri, datorită căruia școlile din Sectorul 1 concurează astăzi cu învățământul privat, atât din punct de vedere al clădirilor, cât și al dotărilor pe care aceștia le au la dispoziție”, a declarat primarul Andrei Chiliman.

În Sectorul 1, clasa pregătitoare se organizează în 38 de școli, dintre care 34 de unități de învățământ general cu aproximativ 2.500 de locuri și 4 unități cu regim special, cu 36 de locuri.

La clasa pregătitoare copiii își vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili primele contacte cu lumea numerelor și a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător și să interacționeze cu ceilalți copii, prin jocuri didactice, activități în echipă, prin desen sau muzică.

De asemenea, copiii vor face mai multe ore de mișcare (două ore de Educație fizică + două ore de Muzică și mișcare).

scoala, elevi, clasa pregatitoare 2

Calendarul înscrierilor

Înscrierile la clasa pregătitoare se desfășoară în două etape. Prima etapă a început pe 23 februarie și se va termina pe 3 martie, timp în care fiecare școală va organiza o zi a porților deschise, iar părinții și copiii vor putea vizita sălile de clasă și vor putea discuta cu cadrele didactice.

Programul de înscriere la fiecare școală se desfășoară în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, iar sâmbăta, în intervalul 09.00-13.00.

Lista copiilor înscriși după prima etapă va fi afișată în zilele de 20 și 21 martie în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar.

scoala, elevi,clasa pregatitoare 1

A doua etapă a înscrierilor va avea loc între 24 martie – 3 aprilie și se adresează copiilor care, după prima etapă, nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ. Părinții acestora vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. În data de 10 aprilie va fi afișată lista copiilor înscriși după cea de a doua etapă.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care implinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv, și care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I. La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

La ce școală poate fi înscris un copil

Pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, părinții pot opta fie pentru școala de circumscripție, situație în care înscrierea se face automat, fie pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție.

În acest caz, copilul este înscris în limita locurilor libere pe baza criteriilor generale și specifice de departajare. Părinții pot solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care a făcut opțiunea.

Acte necesare:

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele acte:

  • Cerere-tip de înscriere;
  • Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal;
  • Copie și original al certificatului de naștere al copilului;
  • Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul);
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.