Mersul trenurilor 2012-2013, din 9 decembrie

Noul plan de mers al trenurilor, care va fi valabil până la 14 decembrie 2013, va intra în vigoare din data de 9 decembrie, informează, vineri, CFR Călători. Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2012-2013” va putea fi achiziţionată la preţul de 13 lei din principalele staţii şi agenţii CFR din Bucureşti şi din ţară. Ca noutate, se vor afla zilnic în circulaţie cu 60 de trenuri mai mult decât in planul de mers 2011-2012, adică 1.378 de trenuri. Pe de altă parte, pe Coridorul Paneuropean va fi redusă capacitatea de transport până la jumătate, la fel ca în zonele cu şantiere ce se vor deschide la anul, astfel că sunt aşteptate multe modificări ale orarelor de circulaţie a trenurilor.

În traficul intern s-a introdus mersul de tren cadenţat pe rutele unde condiţiile de circulaţie şi exploatare au permis acest lucru şi unde traficul de călători este cu preponderenţă de navetă: Bucureşti Nord – Roşiori, Roşiori – Craiova, Constanţa – Mangalia, Bucureşti Nord – Ploieşti, Ploieşti Sud – Urziceni, Buzău – Mărăşeşti, Iaşi – Ungheni Prut.

Acest sistem asigură legături frecvente între marile oraşe ale ţării şi capitalele de judeţ.

În 2013 vor continua lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată pe Coridorul IV Paneuropean, astfel că, pe zonele cu lucrări, capacitatea de circulaţie va fi redusă cu până la 50%.

Totodată, vor fi deschise noi şantiere de lucru pentru reabilitarea podurilor dunărene pe tronsonul Feteşti-Saligni şi a tronsoanelor de cale ferată: Curtici – Simeria, Simeria – Coşlariu şi Coşlariu – Sighişoara.

Toate acestea vor duce la modificarea semnificativă a orariilor şi rutelor trenurilor care circulă pe aceste tronsoane, în sensul măririi duratelor de parcurs şi a limitării rutelor de circulaţie.

Reducerile de preţ se menţin

CFR Călători va menţine ofertele comerciale existente, prin care acordă reduceri la transportul feroviar în traficul intern şi internaţional (Minigrup 2-5, biletul dus-întors, cartea VSD, biletul de weekend, procurarea cu anticipaţie a biletelor de tren, abonamente, facilităţi copii, reduceri la cumpărarea online, reduceri la cumpărarea cu anticipaţie, cardul TrenPlus etc.).

Distribuţia de bilete se va asigura prin canalele existente: on-line, staţii şi agenţii, automate de vânzare.

O singură locomotivă între Bucureşti şi Budapesta

În traficul internaţional s-au introdus două trenuri noi cu destinaţia Budapesta, de la Bucureşti Nord şi de la Sighetu Marmaţiei.

Printr-un contract de colaborare semnat de CFR Călători cu MAV Trakcio – operatorul feroviar de tracţiune din Ungaria -, între Bucureşti şi Budapesta se utilizează o singură locomotivă, astfel că s-au redus timpii de parcurs al trenurilor internaţionale.

Magda SEVERIN 

Imagine: Valentin DESPA

1 COMENTARIU

  1. Perfect de acord cu masurile preconizate privind combaterea pirateriei in domeniul transporturilor de persoane cu auto. 8+1 sau 7+1. precum si cu obligativitatea prezentei a 2 conducatori pentru cursele internationale efectuate cu aceste mijloace de transport.
    Totusi, ca persoana fizica, sunt posesrul unui VW T5 8+1 pe care l-am cumparat in anul 2005( anterior detinand un alt VW T2 8+1) pe care-l folosesc exclusiv in deplasarile mele in tara, dar mai ales in afara granitelor deplasari cu prilejul unor excursii pe cont propriu. In general plecam in excursii 2 sau 3 familii (4, cel mult 6 persoane).
    Mi se pare absurda obligativitatea licentierii in acest caz- probabil, nu singular-.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.