Netcity, la finalul primei etape

Prima etapă a proiectului Netcity va fi finalizată vineri noaptea, prin înlăturarea cablurile aeriene în zona Mircea Vodă, anunţă Primăria Capitalei. În această etapă au fost realizaţi 880 km de canalizaţie pe 1.382 de străzi (10% din totalul celor cuprinse în proiect) şi au fost branşate la reţea 11.230 de clădiri (15% din total) în care peste 330.000 de locuitori beneficiază de servicii prin intermediul reţelei Netcity.

Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun (RATB).

Contractul de concesiune a lucrărilor publice “Reţea metropolitană de fibră optică a Municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii – Netcity” fost semnat în 2 iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între primărie, Netcity Telecom, operatorul reţelei, şi UTI Systems, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii, din surse private.

Investiţia din partea investitorului privat este de aproximativ 40 de milioane de euro, concesiunea având forma unui parteneriat public-privat.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 km, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

De atunci au fost branşate la reţea 114.200 de locuinţe, din care 50.000 în anul 2012. Cablurile de fibră optică din reţeaua Netcity însumează peste 7.000 km.

Reţeaua Netcity este utilizată de 26 de operatori.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.