Noua piaţă Progresul, cu “ocaua lui Piedone”

Primarul Piedone a ţinut să inaugureze noua piaţă Progresul exact la aniversarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române şi la fix un an de la debutul lucrărilor de modernizare. Complexul comercial agroalimentar din Sectorul 4 al Capitalei are acum suprafaţa de 17.710 mp şi a costat aproape 37 de milioane de lei, fiind, potrivit edilului Cristian Popescu, cea mai mare din Bucureşti. Primarul a insistat să amplaseze în mijlocul tarabelor un cântar al cetăţeanului, denumit “ocaua lui Piedone”, unde cumpărătorii pot verifica pe loc dacă au fost păcăliţi de comercianţi. Parcarea de pe acoperişul pieţei, cu 250 de locuri, va fi dată în funcţiune peste o lună, când va fi gata rampa de acces.

La parterul pieţei există o zonă cu 380 de tarabe pentru fructe şi legume, 4 hale pentru comercializarea cărnii, lactatelor şi brânzeturilor, peştelui, ouălor, plus magazine alimentare şi restaurante de tip fast-food. Etajul este destinat vânzarii produselor alimentare şi nealimentare. Tot aici va fi amenajată o zonă de relaxare.

Odată cu inaugurarea acestui nu complex agroalimentar a fost introdus un nou sistem de încasare a chiriilor pentru spaţiile comerciale. Astfel, acestea vor fi date contra unei garanţii însumând chiria aferentă pentru 3 luni. Dacă nu va fi achitată la timp chiria lunară, beneficiarul va pierde atât dreptul de folosinţă asupra spatiului câştigat prin licitaţie, cât şi garanţia.

Din cele 250 de locuri ale parcării de pe acoperişul clădirii, 100 vor putea fi folosite contra cost de locuitorii din zonă care şi-au pierdut locurile de parcare din faţa blocului. Potrivit primarului Piedone, parcarea va fi gratuită în limita a maxim două ore.

Banii pentru întreaga investiţie provin dintr-un credit bancar ce va fi achitat din încasările Administraţiei Pieţelor Sector 4 în termen de 15 ani.

Cântarul cetăţeanului

Rămas în conştiinţa bucureştenilor drept omul care făcea ordine în pieţe pe vremea când era şeful Corpului de control al Primăriei Sectorului 6, Piedone a insistat ca marfa cumpărată să poată fi verificată la gramaj. Astfel, edilul a amplasat un cântar al cetăţeanului, denumit „ocaua lui Piedone”. „Dacă se demonstrează că vânzătorii au înşelat la cântar, aceştia îşi pierd taraba“, a ameninţat primarul.

În Piaţa Progresul a fost găsit loc şi pentru „maicuţele“ cu lapte şi brânză dulce de la care unii bucureşteni din zonă cumpărau de ani buni produsele. Acestea vor plăti o taxă modică, de 1 leu pe zi, dar au la dispoziţie 6 boxe pentru desfacerea mărfii.

Fără ambulanţi în zonă

Societatile comerciale vor achita o taxă de tarabă în valoare de 450 de lei pe lună, iar producatorii – 100 de lei lunar.

„Odata cu această nouă piaţă am eliminat toţi comercianţii ambulanţi. De la strada Stoian Militaru până la Toporaşi nu mai este nici un vânzător pe trotuar. De luni, directorul Poliţiei Locale Sector 4 va răspunde cu funcţia dacă mai apare vreun comerciant ambulant“, a arătat Piedone.

Poliţia Pieţelor, de luni

Tot de luni va fi înfiinţată şi Poliţia Pieţelor Sector 4, care va avea ca principale atribuţii siguranţa cetăţenilor şi împiedicarea furtului la cântar atât în piaţa Progresul, cât şi în pieţele Big Berceni şi Apărătorii Patriei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.