Oprescu promite căldură GRATIS de la RADET. Aşa se spunea şi cu Apa Nova

Sorin Oprescu le promite bucureştenilor, chiar de la tribuna Guvernului, că nu vor mai plăti încălzirea peste maxim doi ani (în 2015), în urma fuziunii dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), când o parte din profit îi va reveni Primăriei.

Astăzi s-a semnat un memorandum în acest sens la Guvern, următorul pas fiind transformarea Regiei în societate comercială.

Ceva asemănător promiteau şi antecesorii săi cu Apa Nova, înainte de concesionarea pe 25 de ani a serviciilor de apă şi canalizare, iar acum preţul apei potabile îi usucă la buzunar pe abonaţi, compania franceză argumentând că are nevoie de bani să facă investiţii pentru ca bucureştenii să plătească mai puţin în… 2016.

Declaraţia lui Oprescu survine la doar câteva zile după cele 38 de percheziţii ale Poliţiei Capitalei la RADET, la domiciliile şi la sediile unor firme care, potrivit anchetatorilor, ar fi luat bani fără să execute lucrările prevăzute în contract.

În afară de documentele ridicate, poliţiştii au confiscat circa 500.000 de euro despre care suspectează că ar reprezenta mită şi spun că directorul general şi alţi 4 directori de la RADET sunt vizaţi în anchetă. Deocamdată nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, iar gurile rele spun că, de fapt, doar li s-a arătat pisica.

Berevoianu, de la Apa Nova la RADET, le pregăteşte terenul francezilor

Sorin Oprescu a anunţat de curând că RADET va fi transformată în societate comercială. Iar francezii de la Veolia ar vrea, după Apa Nova, să preia şi regia de termoficare a Bucureştiului.

Un prim pas a fost făcut prin instalarea lui Costin Berevoianu – fost director general al RGAB, fost director al Apa Nova şi până de curând consilier personal al lui Oprescu – în Consiliul de Administraţiei al RADET. Decizia a fost luată ieri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), iar unii consilieri anunţă deja că Berevoianu va fi viitorul director general al RADET.

Delegare de serviciu pe modelul Apa Nova

Primarul general susţine că, în urma consultărilor cu Banca Mondială şi FMI s-a căzut de acord asupra variantei delegării de serviciu, după modelul Apa Nova.

“Dacă în doi ani de zile reuşesc să parcurg toţi paşii, în caz de delegare de serviciu, toată lumea este de acord că profitul celor care preiau această delegare este undeva de 11% anual. Dacă 1% din profitul anual – mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% termic – este de acord să îl dea Primăriei generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire”, a spus primarul general, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, după semnarea memorandumului de fuziune a RADET cu ELCEN.

Sorin Oprescu a adăugat că, de câteva zile, a început să fie analizată şi varianta unui parteneriat public privat.

“Unirea aceasta între două societăţi comerciale încearcă şi reuşeşte pe de o parte să taie toate penalizările aberante şi datoriile care vin din ultimii 20 de ani. Aceste datorii se vor stinge prin fuziune”, a asigurat edilul.

1,8 miliarde de euro pentru refacerea reţelelor

El susţine că, potrivit calculelor specialiştilor, ar fi nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru refacerea reţelelor de distribuţie, deoarece reţeaua funcţionează din 1966, fiind la vremea respectivă adaptată marilor industrii din jurul oraşului şi că transportul apei calde făcea mari ocoluri. Astfel, în urma uzurii, randamentul CET-urilor este de sub 40%.

“În condiţiile astea, crescând preţul la gigacalorie (…) nu făceam altceva decât să ajungem la preţuri enorme. (…) Primăria a făcut şi face un efort constant de a menţine preţul la gigacalorie. Astăzi, 170 de lei plătesc cetăţenii pe gigacalorie, iar restul până la 350 e suportat de Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus Oprescu.

Specialiştii estimează că fuziunea ar putea dura peste un an, dar primarul a promis că termenul va fi înjumătăţit, deoarece e important ca efectele să se vadă în iarna care urmează.

“Anvizajăm faptul că, în această structură, 80% se va produce energie electrică, care va fi vândută pe piaţa liberă. Avem obligaţiile de a avea oricând la dispoziţie o putere de producţie de 500 de megawaţi, conform dispecerului naţional şi de a introduce în sistem, dacă e nevoie. Iar cei 20% (…) fie într-un parteneriat public privat, fie într-o delegare de serviciu, să putem avea banii ăştia în câţiva ani de zile pentru a putea să refacem puterea de producere a energiei electrice şi termice” a spus el.

Captivii unui sistem gestionat defectuos

Sorin Oprescu a arătat că ”populaţia Bucureştiului este captiva unui sistem păgubos, depăşit tehnic, neperformant, cu randamente scăzute şi cu o gestionare defectuoasă”, deşi el însuşi administrază Capitala de aproape 5 ani.

“După o perioadă lungă de încercări, dificultăţi şi obstrucţii, astăzi se face dreptate! Acum poate începe adevăratul proces de reorganizare a RADET Bucureşti şi a ELCEN, adică a distribuitorului şi a producătorului de energie termică într-un sistem integrat, aşa cum există în majoritatea oraşelor dezvoltate”, a conchis Oprescu, apoteotic, adăugând că „este pentru prima dată când Guvernul si Administraţia Municipiului Bucureşti colaborează constructiv, eficient şi concret, într-o perioadă scurtă de timp”.

Investiţii masive în reţele, cel puţin din anul 2000

Într-adevăr, este pentru prima dată când CGMB are ca majoritate două treimi din aceeaşi culoare politică a Guvernului. În aceste condiţii, Oprescu îşi va vedea visul cu ochii – transformarea RADET în societate comercială -, fără scandal.

După cel puţin 12 ani de investiţii masive finanţate de Primăria Capitalei din banii bucureştenilor şi din credite de la BEI şi BERD pentru înlocuirea reţelelor de distribuţie ale Regiei şi de contorizare a scărilor de bloc, compania care va pune mâna pe RADET va avea infinit mai puţin de cheltuit decât a făcut-o Apa Nova după preluarea RGAB.

Iar – coincidenţă sau nu -, cei care doresc să preia termoficarea Bucureştiului sunt tot francezii de la Veolia. Nu le-am reproşa nimic dacă apa ar costa mai puţin decât a fost până în 2000 la RGAB, aşa cum au promis, şi dacă după fiecare ploaie Bucureştiul nu ar fi plin de bălţi.

Ponta reia poezia cu „greaua moştenire”

Cântându-i în strună lui Oprescu, premierul Victor Ponta a spus că bucureştenii nu vor mai trebui să plătească pentru modul dezastruos în care a fost administrat RADET în ultimii ani de către foştii primari ai Capitalei. Îi reamintim că, de 5 ani, primar general este Oprescu.

“Plătim mult prea mult noi cei de acum pentru greşelile, abuzurile, fraudele rămase nesancţionate în ultimii ani. (…) Nu mai plătesc (bucureştenii, n.r.) pentru ce s-a stricat şi s-a furat în anii trecuţi de toţi marii primari ai Bucureştiului. În acelaşi timp este o şansă pentru un plan de investiţii care să transforme radical acest sistem” a declarat prim-ministrul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.