UPDATE! Oprescu promite să scape Capitala de 80% din câini, până la alegeri

Primarul general Sorin Oprescu a promis luni, într-o declaraţie de presă, că va aduna, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), 250 de câini pe zi, astfel încât “în 300 de zile lucrătoare, respectiv 18 luni calendaristice” va scăpa Bucureştiul de 80% din maidanezi şi, implicit, va reduce cu 90% numărul oamenilor muşcaţi. Aceasta ar însemna că operaţiunea se va întreg anul viitor şi încă jumătate din 2015. Pe urmă vine campania pentru alegerile locale din 2016.

UPDATE: Într-o emisiune la Antena 3, Oprescu a estimat că va cheltui într-un an şi jumătate circa 4 milioane de lei pentru prinderea câinilor de pe străzi. Nu a spus însă cât va costa sterilizarea, deparazitarea, cazarea în adăpost şi eutanasierea celor care nu vor fi adoptaţi.

Totodată, Oprescu vrea ca, în câteva luni, să mărească la 3.300 de locuri capacitatea de cazare a adăposturilor Primăriei Capitalei. Însă, pentru evitarea eutanasierii acestora, este nevoie de ajutorul cetăţenilor şi al organizaţiilor neguvernamentale, care, în opinia edilului ar trebui să adopte aproximativ 140 de câini în fiecare zi, adică, într-un an şi jumătate, peste 30.000. Greu de crezut. Potrivit ultimului recensământ, în Bucureşti sunt liberi pe străzi peste 65.000 de maidanezi. Iar în adăposturile primăriei pot fi cazaţi circa 700.

“Vrem să vă creăm posibilitatea să adoptați cât mai mulți căței, așa că vom încuraja adopțiile printr-o campanie de informare. Însă nu ne vom opri la asta, vom verifica dacă oamenii sau ONG-urile care își asumă îngrijirea câinilor și fac acest lucru. Reamintim că abandonul sau mutarea câinilor de pe un teritoriu pe altul se consideră infracțiune”, a spus primarul Bucureştilor.

“Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan foarte bine stabilit.(…) Prioritate vor avea desigur copiii; 20% din efectivele noastre vor fi la grădiniţe, creşe, şcoli, pe străzile aglomerate. Apoi, vom asigura permanenţa, pentru a răspunde reclamaţiilor cetăţenilor. Vom acţiona, în primul rând, asupra haitelor, după o abordare sistematică, agreată în urma măsurătorilor din teren”, susţine Oprescu.

El a anunţat şi numărul telefonic de urgenţă pentru reclamaţii 021.9844, unde cetăţenii pot să semnaleze existenţa haitelor, a câinilor periculoşi şi a eventualele atacuri, şi lansarea altui număr, pentru adopţii: 0800.800.877.

Amintim că Legea eutanasierii maidanezilor a fost promulgată în 25 septembrie. Actul normativ stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare pentru cazarea câinilor în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, însă primarii au posibilitatea să amâne acest gest extrem. Evident, pe “barba” lor. Dacă va mai fi omorât un om, nu vor avea nicio scuză.

Cât priveşte ancheta asupra morţii înspăimântătoare a copilului de 4 ani sfâşiat de maidanezi lângă Parcul Tei, procurorii Parchetului General  procurorii au început urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă în cazul reprezentanţilor legali ai ADP Sector 2, a companiei Tei Rezidenţial SRL, firma pe terenul căreia s-a produs cumplitul eveniment, precum şi în cazul lui Constantin Ciorăscu, administratorul acestei companii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.