Oprescu reşapează pistele bicicliştilor. Nu vrea altele pe carosabil, să nu numere morţii

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat, luni, că va repara  vechile piste pentru biciclişti de pe trotuare, în lungime totală de 122 km, care au fost închise anul trecut de Poliţia Rutieră, edilul declarându-se împotriva trasării altora pe carosabil, aşa cum anunţase de curând purtătorul de cuvânt al Administraţiei Străzilor. Pentru pistele de pe trotuare s-au cheltuit 11 milioane de euro din banii bucureştenilor şi au fost desfiinţate de poliţişti pentru că, practic, toate se opreau, pe traseu, fie în chioşcuri de ziare, fie în coşuri de gunoi, stîlpi de electricitate sau bănci de lemn amplasate ulterior de primarii de sector. Că a fost prostie sau sabotaj din partea foştilor edili de la sectoare contează mai puţin. Cert este că autorităţile locale nici nu se mai ostenesc să ascundă că îşi bat joc de banii publici, singurul lor interes fiind să acorde firmelor de casă contracte costisitoare. Curtea de Conturi va trebui să stabilească cine va plăti prejudiciul de 11 milioane de euro, dar cu siguranţă că nu primarii.  

“Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil”, a spus Sorin Oprescu.

El nu ia în considerare faptul că străzile din Bucureşti sunt supraaglomerate de maşini. În schimb, consideră că nu suntem încă la nivelul de civilizaţie rutieră pe care îl au alte state europene, astfel încât şoferii să fie atenţi să nu lovească bicicliştii. În plus, vor fi puşi în pericol copiii.

“Sunt adulţi, sunt oameni responsabili şi pentru ei nu am nimic împotrivă să cobor pistele de biciclişti pe carosabil. Ce fac dacă circulă copiii pe acolo? Nu cred că suntem la nivelul de civilizaţie rutieră ca în alte ţări, ca să fim atenţi şi să nu lovim bicicliştii”, a mai spus Oprescu.

Primarul general a mai adus un argument: există circa 180.000 de “biciclişti înfocaţi”, care doresc păstrarea pistelor pe trotuare, şi numai 25.000 de biciclişti care doresc ca acestea să fie amenajate pe carosabil.

În concluzie: alţi bani, altă distracţie.

pista bicicleta goala2-foto Jean-Mihai PALSU

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

 1. Ce dracu sa resapeze la alea vechi? Nu pavajul e problema ci trotoarele inguste presarate cu masini parcate si chioscuri.

  Nu-mi dau seama ce nu intelege omul asta, circul cu bicicleta pe strada de vreo 10 ani si n-am avut niciun accident. Pe trotuar nu stii niciodata cand iti sare un copil sau un caine in fata, nu stii cum dai de o bordura si ajungi sa-ti cari bicicleta in brate pana acasa.

  Bine ca se gandeste el la sanatatea biciclistilor…

 2. Felicitari consilierului care a gasit aceasta scuza emotionala. Dar nu are si logica: daca se fac piste pe sosea nu inseamna ca automat bagi copii pe trotinete/ biciclete pe acolo. Evident, modifici si codul rutier pentru siguranta celor mici, le interzici sa mearga pe pista fara a fi insotiti de un adult, pe bicicleta, de exemplu. Faci ceva, dar faci. Nu te scalzi in necivilizatia oamenilor.

  Anul trecut au iesit in strada peste 1000 de biciclisti care doreau piste pe SOSEA, pentru ca doar acolo e posibil sa le faci: https://bit.ly/XznLRO.

  Au participat chiar si oameni see you copii de cativa ani pe biciclete care sustineau acest lucru. Unde sunt cei care doreau sa se faca pistele pe trotuar si unde sunt statisticile see you numere fantasmagorice de biciclisti pe care dom’Primar le scoate de cine stie unde?

  Ca bucurestean, ma simt jignit. Primarul MEU (indiferent daca l-am votat sau nu, tot pe MINE ma reprezinta acolo) m-a numit criminal de copii doar pentru ca merg si see you masina prin oras.

  Primaria are nevoie de o schimbare de mentalitate majora. Ultimul exemplu este faptul ca au preferat sa mute o statie de autobuz in loc sa interzica parcarea ilegala din fata primariei de pe Splai. Acolo doar bashtanii see you SUV-uri de la Primarie au dreptul sa parcheze blocand trotuarul desi au 2 parcari care stau goale la 50 si 150 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.