Orice informație distorsionată despre piața asigurărilor poate afecta încrederea clienților (UNSAR)

Orice informație distorsionată sau incompletă prezentată în spațiul public despre piața asigurărilor poate afecta încrederea clienților în mod nejustificat, afirmă reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), în urma anunțului ASSAI că City Insurance ar fi cerut falimentul.

Iată precizările UNSAR, în comunicatul transmis redacției:

„În contextul declarațiilor și opiniilor exprimate în ultimele zile în spațiul public referitoare la piața asigurărilor, UNSAR – asociație care reunește 20 de companii de asigurări generale, de viață și compozite – face următoarele precizări:

  • UNSAR a luat notă de aceste declarații și opinii referitoare la piața de asigurări și face apel la responsabilitate în comunicarea publică. Precizăm că UNSAR nu deține atribuții în ceea ce privește supravegherea companiilor de asigurări, fie ele sau nu membre ale asociației.
  • Orice informație distorsionată sau incompletă prezentată în spațiul public despre piața asigurărilor poate afecta încrederea clienților în mod nejustificat, având în vedere faptul că vizează o industrie care gestionează circa 15 milioane de contracte de asigurare și plătește despăgubiri de peste 2,9 milioane de euro în fiecare zi calendaristică (2018). Dincolo de percepțiile existente, industria aduce importante beneficii societății și reprezintă un punct real de sprijin pentru cei care au nevoie, iar generalizări care limitează rolul și importanța pieței la un singur tip de asigurare, cel RCA, sunt cel puțin inadecvate. În plus, în industria de asigurări din România lucrează aproximativ 8.500 de angajați direcți și peste 30.000 de colaboratori, ajutând familii și afaceri aflate în situații dificile după producerea unui risc asigurat.
  • Subliniem că industria de asigurări din România este guvernată de un cadru de reglementare care trebuie să se alinieze în totalitate normelor europene. Respectarea atribuțiilor de către fiecare instituție publică, organizație profesională, stabilitatea pieței, identificarea eventualelor derapaje punctuale și corectarea controlată a acestora sunt esențiale pentru buna funcționare a industriei de asigurări.
  • Din datele oficiale transmise de către autoritățile relevante, toți indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai companiilor membre UNSAR respectă cadrul legal în vigoare. 
  • UNSAR este o organizație neguvernamentală care reunește 20 de companii de asigurări, cu scopul de a susține dezvoltarea pieței asigurărilor și de a se implica în aspectele de interes strategic pentru această piață. Printre prioritățile noastre se numără creșterea nivelului de educație financiară a populației și promovarea unei conduite etice în relațiile cu clienții”.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. 

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.