Piste de biciclişti pe toate noile proiecte de infrastructură, promite Oprescu

Toate noile proiecte de infrastructură, fie că sunt obiective noi ori reabilitări şi modernizări, se realizează cu piste pentru biciclişti, a declarat primarul general Sorin Oprescu, vineri, la Forumul de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport, desfăşurat la Mogosoaia. A început şi realizarea pe carosabil a pistelor pentru biciclişti, însă numai acolo acolo unde trama stradala este mare şi permite acest lucru fără ca siguranţa bicicliştilor să fie afectată.

“Bulevardele noi pe care le facem acum sunt gândite să aibă piste pentru biciclişti. De exemplu, Calea Victoriei, unde vom începe lucrările, va avea o pistă pentru biciclişti. La fel şi B-dul Berzei. Pe bulevardele vechi, cu trotuare late, vom amenaja pistele aşa cum sunt în Copenhaga. Astfel, trotuarele vor fi îngustate, iar lângă ele vom amenaja partea de biciclete. Acolo unde trotuarele sunt înguste sau lipsesc, le vom amenaja direct pe carosabil”, a promis Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că a început implementarea de proiecte privind realizarea pe carosabil a pistelor pentru biciclişti, însă numai acolo acolo unde trama stradala este mare şi permite acest lucru fără ca siguranţa participanţilor la trafic, în speţă a bicicliştilor, să fie afectată.

Pe carosabil: Bdul Buzeşti – Berzei – Uranus.

În zone special dedicate: pe Şos. Pantelimon – pista este poziţionată într-o zonă separată atât faţă de carosabil, cât şi faţă de zona pietonală.

În paralel cu trotuarul, în cadrul lucrărilor de modernizare a arterelor de circulaţie: pe B-dul Liviu Rebreanu, unde pistele sunt amenajate pe trotuar, în afara zonei pietonale.

Referitor la protestul bicicliştilor anuntat pentru mâine, primarul general a spus: “Există voinţă politică. M-am întâlnit cu toate ONG-urile, am discutat de 3-4 ori şi am spus foarte clar: ne facem grupuri de lucru şi de studii. Am făcut cadrul organizatoric necesar, am dat în acest sens două dispoziţii de Primar. Am adus specialişti şi profesori. Sunt ONG-uri care lucrează alături de noi”.

Plan integrat de mobilitate

Grupul pentru realizarea planului integrat de mobilitate în Municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport a fost înfiinţat în 24 ianuarie a.c. şi are în componenţă un departament special pentru analizarea problematicii transportului alternativ (biciclete, role, mers pe jos).

În prima etapă, acest departament a realizat o propunere de regulament privind organizarea şi utilizarea pistelor pentru biclişti, document ce în momentul de faţă se află în analiză la diferite autorităţi, urmând ca până la sfârşitul anului să fie înaintat spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Acest document are o importanţă determinantă în ceea ce priveşte modul în care vor fi realizate pistele pentru biciclişti şi regulile care trebuie urmate de aceştia în vederea asigurării condiţiilor optime de siguranţă şi confort. O contribuţie majoră în realizarea acestui regulament o au diferitele ONG-uri care au înţeles să se implice constructiv în găsirea de soluţii pentru dezvoltarea acestui sistem de transport”, a precizat Oprescu.

Proiect-pilot 

Tot prin Dispoziţie de Primar General, a fost creat grupul de lucru pentru realizarea unui proiect-pilot de realizare a pistelor pentru biciclisti pe direcţia Nord Sud – Est Vest a Bucureştiului, care să constituie „coloana vertebrală a sistemului de circulaţie pe bicicletă la nivelul întregului oras, din care să se desprindă reţelele secundare şi terţiare”.

Din acest grup fac parte atât ONG-uri, autorităţi publice locale, cât şi consultanţi profesionişti. Realizarea acestui proiect este în desfăşurare, a mai spus Oprescu.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Maine, în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, Primăria Capitalei, prin Direcţia de Mediu ş Direcţia de Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, organizează o serie de evenimente de promovare a mobilităţii şi a transportului urban.

Sub sloganul „Aer curat – mişcarea ta!”, vor avea loc concursuri de slalom cu bicicleta printre jaloane, competiţii pe role, trotinete, ateliere de minitenis şi ateliere de creaţie sau desene pe asfalt.

Locul de desfăşurare a activităţilor este B-dul Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Str. Arhitect Ion Mincu, între orele 09.00 şi 16.00 şi se adresează copiilor însoţiţi de părinţi sau profesori.

Înscrierea participanţilor se va face începând cu ora 9.30 în zona Arcului de Triumf, iar premierea câştigătorilor va avea loc la Muzeul Ţăranului Român, între orele 12.00 – 12.30. Premiile constă în căşti de protecţie pentru biciclişti, rucsacuri de picnic, bratari si diplome.

Bucureştenii sunt aşteptaţi să transmită mesaje şi sugestii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în oraş, mesaje ce vor fi „plantate” în „copăceii” amplasaţi în perimetrul de desfăşurare a evenimentului. Cele mai bune sugestii vor fi premiate.

Totodată, Direcţia de Mediu va desfăşura o campanie de monitorizare a calităţii aerului, prin intermediul autolaboratorului din dotare, amplasat în faţa Muzeului „Grigore Antipa”. Datele de monitorizare sunt afişate pe site-ul Primariei Municipiului Bucureşti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.