Politistii au cumparat lemne pentru batranii sinistrati

Politistii au cumparat din salariile lor lemne pentru batranii si familiile sarace, cu mai multi copii, din satele izolate. Le-au transportat, taiat cu drujba si stivuit langa casele oamenilor, pe care le-au si scos din zapada la lumina. Este o actiune pe care fortele de ordine o desfasoara de mai multe zile in localitati grav afectate de viscol si ninsori. Astfel, caravana Politiei Romane a pornit de miercuri si a ajuns in judetele Buzau, Vrancea, Ialomita, Calarasi si Braila. Iar ca sa fie cadoul complet, politistii au pus mana de la mana si au cumparat si alimente,  ca fiecare familie sa se bucure si de cate un pachet cu mancare.

In total, politistii au colectat din contributii voluntare 20.000 de lei, din care au cumparat de la Romsilva peste 700 mc de lemn de diferite esente. Actiunile au fost monitorizate de 10 ofiteri din cadrul IGPR – Directia de Ordine Publica, care s-au deplasat in teritoriu.

200 metri steri in Vrancea

Miercuri, 15 februarie, caravana Politiei Romane a donat 200 metri de lemn steri sinistratilor din judetul Vrancea. Cinci camioane incarcate ochi s-au deplasat in localitatile Garoafa, Golesti, Maicanesti, Dumitresti, Sihlea si Ciorasti, la 79 de familii nevoiase, cu mai multi copii, la persoane in varsta, bolnave si fara mijloace de subzistenta.

Lemnele au fost descarcate cu ajutorul lucratorilor de interventie rapida direct in curtile oamenilor, apoi au fost segmentate cu drujbele si stivuite langa case. Totodata, politistii au facut si partii pe langa locuintele oamenilor si le-au dat zapada jos de pe acoperis.

Tot 200 metri steri, la Buzau

Joi a fost randul celor din judetul Buzau sa primeasca darurile fortelor de ordine. Astfel, 42 de familii din localitatile Luciu si Largu s-au pomenit cu 3 camioane cu 60 de metri steri de lemn descarcate in curti. Alte 11 camioane cu 140 metri steri asteptau deblocarea drumurilor din judet.

92 mc in Ialomita

Vineri, caravana a ajuns in Ialomita, cu 92 mc de lemne, distribuite unui numar de 86 de familii, astfel: 33 mc pentru 26 de familii din localitatile Axintele, Barcanesti, Voranesti, Cosareni, Dragoiesti si Sinesti, iar alti 59 mc pentru 60 de familii din Dridu, Adancata, Maia, Radulesti, Jilavele, Armasesti, Barbulesti si Ciocarlia. Sinistratilor li s-au oferit, de asemenea, pachete cu mancare.

71 metri steri in Calarasi

Sambata au fost transportati 71 metri steri de lemne sinistratilor din judetul Calarasi. De data aceasta, caravana a fost completata si cu un reprezentant al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC). Lemnele de foc au fost cumparate de la Ocolul silvic Mitreni si distribuite unui numar de 35 de familii din localitatile Pelinul si Infratirea din comuna Dor Marunt (la cate 8 familii din fiecare sat), in comuna Lehliu Sat (la 7 familii) si in localitatile Sarulesti Sat si Sandulita din comuna Sarulesti (la cate 6 familii din fiecare sat).

Restul, la Braila

Duminica a venit randul sinistratilor din judetul Braila, care au primit restul cantitatii de lemne pana la 700 metri steri.

Actiunea lucratorilor din MAI este cu atat mai laudabila cu cat tot ei, impreuna cu militarii, au dus greul in toata aceasta perioada de viscol si ninsori. Astfel, din 25 ianuarie pana in 13 februarie au participat in misiuni de salvare si de evacuare a sinistratilor peste 10.800 de angajati din toate structurile Politiei Romane. Au asigurat permanenta, in 3 schimburi, cate 3.724 de politisti, din care 2.731 de Ordine Publica, 736 de Politie Rutiera si 257 de Politie Transporturi, atat la salvarea oamenilor, cat si la deblocarea drumurilor.

Totodata, media zilnica a autovehiculelor folosite a fost de 1.491 pe schimb. Pentru consumul autospecialelor de politie, fata de media lunara s-a alocat suplimentar suma de 1.200.000 lei, reprezentand contravaloarea unei cantitati de 120.000 litri benzina si 116.000 litri motorina.

Din 13 februarie pana in prezent, numarul politistilor care au lucrat la deblocarea drumurilor s-a mai redus, la 1.900 pe schimb, dar acestia reusesc zilnic sa scoata din nameti cate 15-20 de localitati. Astfel, de la peste 200 cate erau blocate acum o saptamana, duminica mai sunt 36 in aceasta situatie.  

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.