Ponta îi dă metroul lui Oprescu

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că Metrorex va fi transferat în perioada următoare Primăriei Capitalei, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), operaţiune cerută şi de Traian Băsescu în mandatul 2000-2004, pe vremea când era primar general, dar pe care Cabinetul Năstase i-a refuzat-o. Înainte de perfectarea transferului însă, Ponta a tăiat însă masiv din bugetul Metrorex la rectificarea bugetară de la sfârşitul lui august. Astfel, fondurile alocate la începutul anului Magistralei 5 de metrou au fost amputate pe jumătate.

“În Guvern o să adoptăm în perioada imediat următoare câteva măsuri pe care demult trebuia să le adoptăm. Prima dintre ele ar fi trecerea metroului la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), pentru că trebuie continuate investiţiile. S-a vorbit destul de mult de tronsonul spre Drumul Taberei – şi ăla trebuie continuat, dar trebuie nu să spunem noi de la minister, pe tot felul de interese obscure, cum săpăm în şapte direcţii metrou şi, de fapt, nu terminăm nicăieri. Trebuie Primăria Generală, cu sprijin de la Guvern şi cu propriile forţe, pe baza mandatului pe care îl au de la cetăţeni, să continue prioritizarea. Întâi fac linia spre Drumul Taberei şi, după aceea, cea spre Pantelimon. Săpăm în şapte locuri de şapte ani şi o să terminăm în 70 de ani”, a reclamat Ponta.

Dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei, Sorin Oprescu va avea tot transportul public de călători  şi va putea introduce cartela unică – atât pentru mijloacele de transport de suprafaţă, cu RATB, cât şi în subteran, cu metroul.

Premierul a anunţat, totodată, că Tarom va trebui să intre sub management privat, iar CFR Marfă în procedura de privatizare, pentru a deveni profitabilă.

Premierul a reclamat că fosta guvernare a lăsat CNADNR fără finanţare, făcând astfel o “gaură” de 1,3 miliarde lei în buget.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.