Poteras anvelopeaza blocuri cu 60% mai scump, dar le si inchide balcoanele

Costurile de anvelopare termica a celor 120 de blocuri pentru care Primaria Sectorului 6 al Capitalei a inceput deja lucrarile vor fi suplimentate cu 60% fata de suma estimata initial, dupa ce autoritatea locala a decis sa inchida si balcoanele. Aceeasi soarta vor avea toate cele 273 de imobile programate anul acesta, din totalul celor 300 pentru care primaria pune la bataie 140 de milioane de euro. Dar nu toti banii sunt din bugetul local: jumatate provin dintr-un imprumut contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI), in 2010. Locatarii nu vor plati insa nimic direct, intrucat Consiliul local al Sectorului 6 a decis, prin HCL nr. 167/15.12.2011, sa preia si partea lor de cheltuiala, de 20%. Indirect, li se vor folosi banii din taxe si impozite.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru alte 90 de blocuri se va da ordin de incepere a lucrarilor, a anuntat, marti, primarul Cristian Poteras, precizand ca si acestea vor avea balcoanele inchise si, implicit, costuri mai mari.

“Se respecta standardul de cost, de 55 de euro pe metru patrat arie utila. Costurile suplimentare sunt cauzate de obligatia legala de a inchide toate balcoanele cu termopan performant energetic, obligatie suplimentara care a fost introdusa prin lege, dupa HG 363 din 2010 (…) Costurile suplimentare, dar obligatorii pentru ca sistemul de termoizolatie sa respecte legislatia in vigoare, cresc cu 60%”, a declarat Poteras intr-o conferinta de presa.

Cheltuiala totala include costurile standard, stabilite prin ordonanta care prevede reabilitarea locuintelor, plus costurile suplimentare, rezultate in urma expertizei tehnice si a auditului energetic care depasesc valoarea de 55 de euro pe metru patrat arie utila.

“Toti cei din echipa mea doresc sa ajunga seara acasa, nu la puscarie”

“Nu cred ca pot fi considerat nici irational, nici iresponsabil. Atunci cand semnezi sume de o asemenea valoare si de o asemenea importanta sociala nu te poate ierta absolut nimeni. Toti cei care fac parte din echipa mea doresc sa ajunga seara acasa, nu la puscarie. Suntem acuzati ca furam. Este josnic si foarte urat”, a spus Poteras.

Florin Preda, director in cadrul Directiei de Investitii, a avut o declaratie mai nuantata, precizand ca “nu vorbim numai despre balcoane cand vorbim despre depasirea standardului de cost”. “Sunt si categorii de lucrari conexe celor obligatorii care tehnic trebuie realizate, dar ele nu au fost avute in vedere in momentul in care s-a elaborat standardul de cost (…) in functie de caz si de concluziile expertizei tehnice vorbim despre consolidari, de montari de parapeti, de consolidari de parapeti la balcoane, categorii de lucrari care nu au fost avute in vedere in momentul stabilirii standardelor de cost”, a explicat el.

Pe de alta parte, Preda sutine ca “nu toate blocurile se incadreaza in suma de 55 de euro pe metru patrat, deoarece nu toate blocurile seamana unul cu altul”, dar “costul mediu este de 55 de euro pe metru patrat”. El a anuntat ca 5 firme au castigat licitatia pentru reabilitarea termica a locuintelor din Sectorul 6 al Capitalei.

10 etaje, mai ieftine ca 4

La randul sau, Cristina Parvulescu, administrator public, a precizat ca, pana in prezent, s-au cheltuit pe devize si pe situatii de lucrari suma de 60 de milioane de euro. “Avem 27 de imobile in stadiul final. Se fac procesele verbale de receptie. Si avem alte 120 de imobile in diverse stadii de executie. Termenul lor final este sfarsitul lunii mai, iar suma cheltuita pana in acest moment pe devize si pe situatii de lucrari este de 60 de milioane de lei (…) Un bloc cu patru etaje costa mai mult decat un bloc cu 10 etaje, pentru ca una este sa se imparta suprafata de la subsol si suprafata terasei la un numar mai mare de metri patrati arie utila, si alta este sa se imparta la un numar mai mic de metri patrati arie utila. De aici avem diferentele de cost pe bloc, dar ne incadram in media de 55 de euro stabilita prin standardul de cost”, a spus ea.

Logica matematica

In materialul dat publicitatii, unde sunt detaliate toate cheltuielile, se arata ca “diferenta de cost dintre 72,6 euro/mp si 45,58 de euro/mp o reprezinta cantitatile de lucrari necesare inchiderii balcoanelor”. In aceste costuri nu au fost incluse lucrarile de consolidare si inlocuire a parapetilor, “avand in vedere ca pentru acestea nu exista un cost normat”.

Astfel, daca se calculeaza procentul cu care se majoreaza costul pe metru patrat de arie utila prin introducerea obligativitatii inchiderii balcoanelor, rezulta o majorare cu 60%.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Cica mai scump, dar le si inchide balcoanele. Dar ala inseamna ca nu tine de voia lui si ca aia 60% inseamna balcoanele, care iar NU tin de el, asa este dat prin lege, asa s-a reabilitat si in sectorul 1, independent de vointa primarului. Voi, locuitori ai sectorului 6, fiti recunoscatori, o sa aveti facturi mai mici, blocuri mai frumoase, nu mai fiti asa carcotasi, va rog din suflet. Haideti sa fim mai buni.

  2. odata inceputa lucrarea e foarte bine sa fie facuta cum trebuie… sau trebuia cumva sa astepte aprobare pentru imbracarea balcoanelor si atunci sa se deschida alte santiere?! stim cu totii ce inseamna o aprobare pt. o actiune de genul…

  3. D-ule Poteras ne asigurati ca se vor anvelopa toate blocurile din sectorul 6?
    M10 de pe Partizanilor cand e programat?
    D-ule Poteras, daca D-ul Oprescu nu vede, observati macar Dv. ca pe strada (in Sect. 6 si nu numai) sunt mai multi caini decat oameni. I-ati scapat din mana “la modul propriu”. Mergeti in zona Lujerului si Tugulea ( pe la Profi) si vedeti ce carduri sunt. Asociatiile care-i protejeaza sa dea si solutii concrete daca nu vor eutanasierea.
    Au microbi. sunt rai si musca- DOMNILOR FACETI CEVA !!!

  4. Oameni buni
    Ce zic astia sint povesti pentru copii
    Stimate domn primar cit ati spus dv ca e metru patrat – euro fals eu adica firma pe care eu o conduc primim 10 euro mp fara tva vorbim de manopera eu nu zic ca ati minti eu va spun cit ajunge la noi
    hai sa vorbim si de balcoane .
    inafara de oxbeuri vorbim de partea de jos a balconului fixate in tibluri stil senvisi adica aproape ca la la mijloc sint cazuri in care antreprenori spun sa nupunem nimic
    Insa alt ceva ma intriga ca inginer in constructii
    Ati auzit vorba din batrini afara e vopsit gardu si inauntru e leopardul bine a ziso donule primar am vazut crapaturi de bagai bratul balcoane cu segregari avansate in pericol sa cada blocuri ce trebuiau consolidate nu reabilitate

  5. Sa va descriu inchidere balcon partea de jos
    Se monteaza OSB prindere exterioara circa 20 negrese (horsuruburi ) se aplica un strat masa spaclu se lipeste polextiren de 10 cm fixare cuiperci/dibluri plastic plasa masa de spaclu tencuiala structurata
    e o porcarie alta e reteta

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.