PROTEST în memoria copilului ucis de maidanezi: „Capitala nu te vrea, Oprescu – demisia!”

2

Comunitatea online a părinţilor a mobilizat, vineri la ora 19.00, aproape 300 de persoane într-o acţiune de protest în Piaţa Romană din Bucureşti, în memoria lui Ionuţ Anghel – băieţelul de 4 ani ucis, luni, de o haită de maidanezi – şi a tuturor persoanelor muşcate sau atacate de câinii fără stăpân, cerând autorităţilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă şi siguranţă. Mitingul nu a fost autorizat de Primăria Capitalei, pe motiv că spaţiul nu permite, dar oamenii s-au adunat, spontan, alăturându-li-se şi părinţii micuţului înmormântat ieri. Cei mai mulţi dintre protestatari şi-au adus şi copiii.

Întrebată ce mesaj are pentru părinţii prezenţi la eveniment, Andreea Anghel, mama lui Ionuţ, a spus: “Sperăm să nu mai fim condamnaţi să stăm în casă iar maidanezii să fie liberi şi copiii noştri să nu aibă unde să se joace. Dacă nu erau maidanezii, copilul meu ar fi trăit. Chiar dacă se rătăcea, ar fi fost găsit. Era în viaţă. Copii sunt energici, se joacă, trebuie să fie liberi, dar în siguranţă”.

Ea a adăugat că primarul Sorin Oprescu a trimis o coroană de flori, printr-un reprezentant, care “a fugit repede”. Mama copilului ucis spune că ar fi vrut să stea de vorbă cu Oprescu.

“Oprescu să fi venit să-mi vadă copilul”

“L-aş fi întrebat ce se va întâmpla de aici înainte. Să fi venit să îmi vadă copilul, în primul rând, să vadă cât de departe s-a ajuns şi să facem ceva să nu mai lăsăm lucrurile aşa nerezolvate”, a declarat Andreea Anghel.

Oamenii cer ca înfiorătoarea moarte a lui Ionuţ să nu se repete în cazul altor copii şi ameninţă că vor ieşi în stradă până când maidanezii vor dispărea din oraş. Mai ales că s-a dovedit că sterilizarea câinilor şi lăsarea lor liberi pe străzi nu rezolvă problemele pe care le generează: agresivitatea, mizeria, pericolul asupra sănătăţii populaţiei.

miting caini 3

La rândul său, tatăl copilului, Valentin Anghel, a arătat că “s-a ajuns prea departe cu câinii fără stăpân”. El a spus că este de acord cu eutanasierea acestora: “Dacă nu îi doreşte nimeni şi ei sunt violenţi, altă soluţie nu e”.

Înverşunaţi de lipsa de reacţie a primarului general şi, mai ales, de incapacitatea lui de a soluţiona o situaţie de criză pe care tot el a provocat-o, manifestanţii îi cer demisia;  şi în scandări, şi prin mesajele inscripţionate pe pancarte: „Capitala nu te vrea, Oprescu, demisia!”.

“Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim muşcaţi!”

Alte mesaje împotriva maidanezilor pot fi citite pe cartoanele pe care protestatarii le-au adus: “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim muşcaţi”, „NU referendum! Eutanasiere sau DEMISIA!”, „Bucureşti, oraşul oamenilor, nu al câinilor vagabonzi”, „Sub impulsul tragediei, salvaţi copiii României”, „Viaţa câinilor, mai scumpă decât a copiilor. Ionuţ jertfit”, “Avem dreptul la oraşe civilizate, ecarisate! Suntem ţară membră UE”, “Stop manipulării privind drepturile animalelor! Nu au dreptul de a omorî oameni”, “Bucureşti – oraşul oamenilor, nu al câinilor maidanezi” etc.

Participanţii la manifestaţia spontană au aprins candele şi au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Ionuţ Anghel.

“Cerem o soluţie demnă”

“Cerem autorităţilor o soluţie demnă de o ţară europeană a anului 2013. Cerem factorilor de decizie (Guvern, Parlament, primării) să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă, linişte şi siguranţă! Nu vrem şi alte victime mutilate şi ucise de câini fără stăpân. Şi noi iubim câinii, dar mai presus de ei, ne iubim copiii”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei de comunitatea desprecopii.com.

“Considerăm că REFERENDUMUL este o formă de AMÂNARE a luării unei decizii şi de pasare a responsabilităţii. Vrem aplicarea responsabilă a legii”, se adaugă în comunicat.

Duminică şi luni, mitinguri la Izvor

Dacă Primăria Capitalei ar fi autorizat mitingul – argumentul respingerii cererii fiind lipsa spaţiului în Piaţa romană -, poate că ar fi venit mult mai mulţi oameni. Comunitatea online a părinţilor a anunţat, într-un alt comunicat, că amână protestul până săptămâna viitoare, când va primi autorizaţie. Totodată, a arătat că membrii săi vor participa la protestul organizat de Nadine duminică, 8 septembrie, între orele 11.00-14.00, în Parcul Izvor.

miting caini

Iată  ce precizează Primăria Capitalei: “Cererea cu nr. 1184126/3338 depusă de Apostolescu Nadine în data de 04.09.2013 privind solicitarea de protest a fost aprobată în cadrul Comisiei, pentru data de 08.09.2013, între orele 11.00-14.00, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, în alveola de la Parcul Izvor. Cererea cu numărul 1184048/3344 din 04.09.2013, depusă de dl. Stancu Victor Laurenţiu. Această cerere de protest a fost aprobată pentru data de 09.09.2013, între orele 18.00-19.45, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, în alveola de la Parcul Izvor.

Referitor la cea de-a doua cerere, menţionăm că solicitantul ceruse initial aprobare pentru data de 06.09.2013, in Piata Universităţii şi apoi la Piaţa Romană. Reprezentanţii Comisiei au explicat că în niciuna din aceste două locaţii nu pot fi aprobate solicitări de protest întrucât la Piaţa Universităţii există deja proteste spontane  – Roşia Montană (proteste de 5 zile consecutiv, neautorizate, n.r.), iar în Piaţa Romană nu există un spaţiu adecvat pentru astfel de manifestări. Pe cale de consecinţă, dl  Stancu Victor Laurenţiu şi-a modificat cererea, alegând ca loc de desfăşurare alveola de la Parcul Izvor, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, în data de 09.09.2013″.

În Piaţa Romană s-a prezentat un echipaj de jandarmi şi unul al Poliţiei Rutiere, pentru a se asigura că manifestaţia se desfăşoară în continuare paşnic.

Referendum pe 6 octombrie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, vineri, organizarea referendumului fix peste o lună, pe 6 octombrie. Va fi o cheltuială inutilă de 4 milioane de lei, potrivit lui Oprescu (bani tot de la bucureşteni), atât timp cât Curtea Constituţională s-a pronunţat deja împotriva eutanasierii.

“Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător, capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?” este întrebarea la care trebuie să răspundă locuitorii Capitalei. Evident că cei chestionaţi habar n-au care este termenul prevăzut de lege, dar mai cu seamă se vor întreba de ce trebuie să se pronunţe dacă sunt de acord cu o lege. 

Referendumul este un tertip al primarului general de a transfera responsabilitatea, asumată în două campanii electorale, de a-i scăpa pe bucureşteni de maidanezi. Oprescu este primar general de 5 ani şi 3 luni, dar nu numai că nu a reuşit ce le-a promis alegătorilor, ci a lăsat ca animalele fără stăpân să se înmulţească, astfel că numărul lor a ajuns la 64.000, potrivit ultimului recensământ.

Astfel, Capitala României a ajuns un oraş în care câinii fără stăpân trăiesc ca în pădure iar turiştii străini sunt sfătuiţi cum să se apere în caz că sunt atacaţi de fiarele lăsate libere pe străzi. În 2006, un japonez a fost ucis de un maidanez chiar în centrul Bucureştiului, lângă Guvern. O femeie a fost sfâşiată de o haită la începutul lui 2011. Luni, copilul căzut pradă animalelor fără stăpân a fost muşcat de sute de ori de 7 câini, care i-au devorat părţi din trup.

Magda SEVERIN

2 COMENTARII

  1. Singurul referendum valabil ar fi ala in care am fi intrebati daca sintem de acord cu eutanasierea tuturor politicienilor din Romania. Bineinteles ca am fi !Si bineinteles ca toti ciinii vagabonzi din toate orasele tarii trebuiesc trimisi la dracu’ cu tot cu protectorii lor care spala bani prin ONG-uri. Cine crede ca am ceva cu ciinii sa vina sa-mi vada lupul care-mi pazeste casa la Sibiu. Cine tine la ciini sa si-i tina in curte!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.