Raportul Marinescu: Parlamentul UE vrea un Cer Unic European

Parlamentul European a aprobat astăzi raportul “Implementarea Cerului Unic European (Reformare)” al eurodeputatului Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Grupului PPE în Parlamentul European. Cunoscut drept Cerul Unic European 2+ (SES 2+), regulamentul vizează modul în care este organizat și gestionat spațiul aerian european. Acest regulament urmărește să accelereze reformele într-un domeniu în care nu s-au făcut progrese considerabile în ultima perioadă. SES 2+ completează alte două regulamente, SES I (2004) și SES II (2009), cu scopul de a elimina granițele existente pe cerul european, făcându-l mai eficient. Mai multă eficiență ar însemna rute directe, zboruri mai scurte, costuri mai mici și o siguranță sporită.

“Cred că un serviciu trebuie modelat pentru beneficiar. În acest caz, beneficiarii sunt cei 600 de milioane de pasageri care zboară în Europa în fiecare an. Aceștia ar trebui să se bucure de siguranță, de confort și de un preț corect.

O arhitectură a spațiului aerian bazată pe eficiență, și nu pe granițe, poate aduce aceste beneficii. Prin SES 2+ şi SESAR (programul european de cercetare privind managementul traficului aerian în contextul Cerului unic european), viitorul sistem de control al traficului aerian, Cerul Unic European poate realiza acest lucru”, a spus raportorul Marian-Jean Marinescu.

Despre Cerul Unic European

27.000 de zboruri traversează zilnic Europa. Dar nu în linie dreaptă, de la un aeroport la altul, așa cum ar trebui. De vină este arhitectura spațiului aerian, care este construită pe principiul frontierelor naționale. Consecința: întârzieri, costuri suplimentare, inclusiv pentru călători.

Ideea unei reformări a modului în care traficul aerian este gestionat în Europa a apărut în anii 1990 și prima reglementare europeană, SES I, a apărut în 2004. Promitea mai puține întârzieri, o triplare a capacității de trafic și o creștere cu un coeficient de 10 a performanței și siguranței, alături de o înjumătățire a costurilor legate de managementul traficului aerian. Beneficii deopotrivă pentru cetățeni și companiile aeriene. Statele membre nu au implementat-o.

A doua reglementare, SES II, a intrat în vigoare în 2009. În regulament a fost introdusă o schemă de performanță pentru controlul de trafic și un termen operațional, 2012, pentru reorganizarea spațiului aerian. Progresul nu a fost mulțumitor.

În ianuarie 2014, Comisia Transport a Parlamentului a votat SES 2+, al treilea pachet de măsuri. Regulamentul SES 2+ vine cu propuneri suplimentare de îmbunătățire a modului în care spațiul aerian este gestionat: o implementare coordonată de un manager, o distribuție teritorială bazată pe eficiența serviciului prestat, posibilitatea de a reorganiza spațiul aerian, independența managerului de rețea, a Organismului de Evaluare a Performanței și a autorităților de reglementare naționale, o furnizare mai eficientă a serviciilor suport și o schemă de performanță aprobată de Organismul de Evaluare a Performanței. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.