RATB se transformă în societate comercială. Sindicaliştii cer să fie consultaţi

Reprezentanţii sindicatului RATB cer să fie consultaţi de conducerea Primăriei Capitalei în procesul de transformare a regiei de transport public în societatea comercială, pentru a avea garanţii că locurile de muncă ale salariaţilor nu vor fi puse în pericol. Sindicatele de la metrou şi RATB au fuzionat, astfel că protestele cu care ameninţă ar paraliza transportul public în Bucureşti. Vasile Petrariu, preşedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) şi vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Servicii Publice şi Transloc “ATU România”, reclamă, totodată, că municipalitatea Bucureştilor nu asigură Regiei o finanţare corespunzătoare şi, mai mult, subvenţiile pe care le primeşte de la buget nu vin la timp, ceea ce duce la existenţa unor probleme cu baza materială şi parcul auto.

“Finanţarea alocată de Primăria Capitalei pentru RATB este total insuficientă şi, în plus, nici aceste sume nu ajung la timp în conturile RATB. Ca urmare, avem probleme cu baza materială, foarte multe vehicule fiind retrase din circulaţie din cauza lipsei pieselor de schimb. Toate aceste aspecte pun în pericol siguranţa circulaţiei şi duc la o stare de nemulţumire în rândul publicului călător”, a precizat, marţi, Vasile Petrariu.

El a adăugat că nici măcar pentru asigurarea unor condiţii de muncă normale nu sunt suficiente fonduri, precizând că la capetele de linie nu li se poate asigura şoferilor nici măcar apă sau toalete.

“Avem programate investiţii pentru anul 2012, însă până acum nu am primit niciun leu. În perioada următoare, vom solicita să avem un dialog cu reprezentanţii municipalităţii, pentru rezolvarea acestor probleme. Dacă acest dialog ne va fi refuzat, vom reacţiona prin organizarea unor acţiuni de protest, ce pot merge până la grevă generală”, a ameninţat Petrariu.

Iminentele disponibilizări ar paraliza transportul public din Bucureşti

El cere primarului general Sorin Oprescu o întrevedere, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, anunţă că “vom reacţiona”. “Propunem înfiinţarea unei comisii socio-profesionale la nivelul Primăriei Muncipiului Bucureşti”, a mai spus Vasile Petrariu.

Cât despre iminentele disponibilizări de la RATB, preşedintele executiv al Sindicatului RATB susţine că sunt “acţiuni iresponsabile” ale Primăriei Capitalei şi ameninţă cu declanşarea unor acţiuni de protest.

“4.500 dintre cei 15.000 de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti ar urma să fie disponibilizaţi, potrivit unor oficiali din Primăria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea funcţionării regiei. Noi vom reacţiona, în  mod prompt, vom recurge la toate mijloacele de luptă sindicală, până la declanşarea grevei”, a spus Petrariu.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a asigurat că sindicaliştii de la metrou vor susţine protestele colegilor din RATB prin declanşarea unei greve de solidaritate.

El a precizat că disponibilizările de la RATB ar putea avea legătură cu transferul Metrorex la Primăria Capitalei, adică municipalitatea “ar încerca să facă loc angajaţilor de la metrou prin concedierile de la RATB”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.