Primarul Negoiţă îşi donează salariul pe un an. Maidanezilor

Primarul Sectorului 3 al Bucureştilor, Robert Negoiţă, a anunţat duminică, la inaugurarea unui adăpost pentru maidanezi, că îşi  donează salariul pe un an unei organizaţii neguvernamentale care se ocupă de câinii comunitari. Este vorba despre Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Calitatea Vieţii, care a primit din partea primăriei  şi un teren de 700 mp, pe strada Releului nr. 4, unde a amenajat adăpostul. Edilul admite că administraţia de sector nu are atribuţii în privinţa strângerii de pe străzi şi din parcuri a câinilor fără stăpân – aceasta fiind sarcina Primăriei Capitalei, condusă de doctorul Oprescu -, dar spune că nu poate rămâne impasibil în faţa fenomenului câinilor vagabonzi.

“Am luat decizia de a contacta ONG-uri care ar putea să ne ajute, deoarece Primăria Sectorului 3 nu are atribuţii în privinţa câinilor comunitari. Adăpostul are peste 70 de locuri şi se poate extinde atât cât este nevoie. Pentru început, vor fi luaţi cu prioritate de pe stradă câinii agresivi. Eu îmi donez salariul pe un an pentru acest ONG, care se ocupă de câinii comunitari”, şi-a argumentat Negoiţă gestul.

„Vom primi hrană, bani şi de la alte organizaţii. Câinii sunt aduşi şi adoptaţi rapid. Cabinetul veterniar Turbo Pet se va ocupa de îngrijirea câinilor aduşi în adăpost”, a declarat Vlad Conovaru, purtător de cuvânt al asociaţiei amintite.

Hinghereala politică 

Moda primarilor de sector angajaţi în strângerea câinilor vagabonzi – pe care edilii îi numesc acum “comunitari” – a fost lansată în 2000, când primar general era Traian Băsescu. În veşnica luptă politică, edilii de sector şi Consiliul General al Bucureştilor (CGMB) – pe vremea aceea majoritar PSD – s-au gândit să-l lase pe Băsescu fără “obiectul muncii”, adică au împărţit primăriilor de sector atribuţiile municipalităţii: de la eliberarea autorizaţiilor de construire până la strângerea maidanezilor.

Băsescu a atacat în contencios-administrativ şi faimoasele 8 Hotărâri ale CGMB care încălcau Legea 215/2001 a administraţiei publice locale au fost declarate ilegale, printre care şi împărţirea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor primăriilor de sector. Astfel, ASA a revenit Primăriei Generale.

Chiliman a ridicat un adăpost de 1,5 mil euro

Însă, pe motiv că nici Videanu, nici Oprescu nu au fost în stare să rezolve problema maidanezilor, Andrei Chiliman a construit în 2009, din banii locuitorilor Sectorului 1, un adăpost pentru 550 de câini,  în Str. Odăii nr. 3-5. Investiţia a uşurat bugetul local de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă fonduri anuale pentru hrănirea patrupedelor aduse aici.

Odată dat tonul, şi ceilalţi edili de sector din mandatul 2008-2012 au arătat că ţin morţiş să se implice în această problemă nerezolvată de aproape 24 de ani. Mai puţin Liviu Negoiţă, fostul primar al Sectorului 3, finul lui Videanu. Cum la localele din 2012 a câştigat pesedistul Robert Negoiţă, lucrurile trebuiau aduse pe făgaşul “normal”.

7 primari se fac că ţin piept câinilor vagabonzi. Oprescu dă 1 milion de euro pe an

Avem, astfel, o Capitală cu 7 primari care nu sunt capabili să adune de pe străzi zecile de mii de câini fără stăpân (40.000, potrivit estimărilor de anul trecut ale autorităţilor). Consiliul General al Bucureştilor – responsabilul de drept – dă vina pe … bucureştenii care hrănesc animalele fără stăpân şi ar facilita, în acest mod, înmulţirea lor. Drept urmare, vrea să-i amendeze pe vinovaţi cu până la 5.000 de lei, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică

Doctorul Sorin Oprescu a scăpat frâiele 4 ani în primul mandat de primar general şi s-a trezit abia anul trecut, înainte de alegeri, când a inaugurat cu mare fast un adăpost de lux pentru câinii din Bucureşti, tocmai la Uzunu, în judeţul Giurgiu. Spune că nu dă niciun chior din banii bucureştenilor pentru animalele aduse aici. Dar a alocat Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor 4,6 milioane de lei în bugetul pe anul trecut.

16.000 de oameni muşcaţi anul trecut 

Iar aceasta în condiţiile în care numai în 2012 au fost muşcate de maidanezi 16.000 de persoane – din care 3.300 copii -, cu 3.231 mai multe decât în 2011. Este vorba, desigur, numai despre oamenii care au cerut îngrijire medicală şi tratament medicilor de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.

“E o problemă de două secole”, spune Oprescu

“Aşa cum ştiţi foarte bine, câinii fără deţinător nu au apărut în Bucureşti în mandatul lui Sorin Oprescu, pe vremea lui Traian Băsescu şi nici măcar după Revoluţie. Câinii fără deţinător sunt o problemă a acestei părţi a României de peste două secole. În acest an ne propunem să prindem şi să sterilizăm peste 40.000 de câini. Cum? Cu încă 15 echipe de prindere, adică un volum de 200 de câini pe zi, 20 de zile pe lună”, a spus primarul general.

Zeci de asociaţii pentru protecţia animalelor încheie, periodic, protocoale cu municipalitatea, spunând că sterilizează patrupedele care i-au îngrozit şi pe străini. Amintim numai cazul japonezului ucis de o haită de câini, acum câţiva ani, chiar în spatele sediului Guvernului.

Pură afacere

Cum fenomenul nu a fost soluţionat timp de peste două decenii, nimeni nu se mai îndoieşte că la mijloc există un interes financiar ca aceşti câini să existe în continuare pe străzi, iar Europa să arate cu degetul cât de barbari suntem şi să finanţeze ONG-urile pentru protecţia animalelor.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Articolul evidentiaza sfidarea lui Robert Negoita, adica, derizoriul gestului lui. Ceea ce indica faptul ca nu are o solutie viabila, iar, in locul unei colaborari cu Oprescu, a considerat oportun sa se situeze, alaturi de ceilalti primari de sector, contra primarului general.
    Si nu, nu razboiul orgoliilor este solutia.

  2. Recent, a existat o sedinta – primarul general i-a convocat pe primarii de sector. Prezenta la aceasta sedinta ar fi semnificat minimul interes fata de problemele comunitatii, fata de rezolvarea carora se presupune ca acestia manifesta interes. Primarul Robert Negoita nu s-a prezentat la aceasta sedinta, desi sustinea, in cadrul campaniei electorale, ca aceasta problema este o prioritate, pentru el.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.