UPDATE! Roger Waters dărâmă Zidul şi în Bucureşti, la Parlament: “The Wall”, cel mai grandios show din istoria muzicii. VIDEO

waters_si_zgonea_Superproducţia inspirată de unul dintre cele mai emblematice albume din istoria muzicii – “The Wall”, al trupei rock britanice Pink Floyd – are loc miercuri, 28 august, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, începând cu ora 20.00, iar organizatorii impun reguli stricte spectatorilor şi au cerut autorităţilor să oprească iluminatul public în întreaga zonă a Pieţei Constituţiei.

Show-ul se bazează pe proiecţii impresionante, pe efecte vizuale uimitoare şi pe decoruri grandioase. Evident, construirea faimosului Zid – ce va începe încă de la primele acorduri – va urma fidel derularea pieselor albumului.

Considerat o adevărată capodoperă, show-ul live pus în scenă de inegalabilul muzician Roger Waters, fondatorul Pink Floyd, se află în turneu prin întreaga lume încă din 2010, iar de atunci solicitările curg necontenit. Aşa a avut şansa şi România să primească acest dar nesperat: cea mai grandioasă producţie rock din istorie.

UPDATE: „Bună seara, Bucureşti! Bine aţi venit! Sunt fericit să fiu aici! În continuare aş vrea să mulţumesc copiilor din cor, pe care aş dori să-i aplaudaţi. Aş vrea să dedic concertul victimelor terorismului din întreaga lume“, s-a adresat Roger Waters publicului, în limba română. 

La piesa „Mother“, după versul „Mother, should I trust the government?“, pe Zid au fost proiectate cuvintele: „La dracu’, nu!“, tot în română.

Mai târziu, pe Zid a apărut scris în română şi mesajul: „Mulţumesc“.

Înainte de spectacol, Roger Waters s-a întâlnit în faţa Casei Poporului cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care l-a invitat pe faimosul muzician să dărâme, simbolic, zidul care înconjoară clădirea construită de Ceauşescu. Înarmat cu un baros, Zgonea nu l-a lăsat pe Roger Waters să lovească zidul, dar s-a pozat cu el şi i-a dăruit o bucăţică din zid, ca amintire din România.

Zgonea a promis solemn să desfiinţeze această barieră dintre bucureşteni şi aleşii neamului.  De altfel, un proiect de amenajare a zonei verzi de pe treptele ce înconjoară Palatul Parlamentului a fost aprobat de Camera Deputaţilor, iar în primăvara viitoare aici urmează să fie desfiinţat gardul cu zid cu tot şi publicul să fie lăsat să se plimbe ca într-o grădină. 

Roger Waters s-a întâlnit şi cu soldaţi români răniţi în Afganistan şi Irak.

“Tehnologia ne permite să facem lucruri inimaginabile”

“O astfel de producţie nu ar fi fost posibilă acum 40 de ani, însă lucrurile s-au schimbat, tehnologia a avansat, iar acum putem face lucruri inimaginabile. Un astfel de spectacol trebuie văzut!”, a declarat Roger Waters.

Montarea scenei şi a scheletului pentru “cărămizile” din zid a început sâmbătă, iar 51 de TIR-uri au transportat echipamentul tehnic. La întreaga producţie lucrează peste 2.600 de oameni, dintre care doar 130 fac parte din echipa de producţie a turneului.

roger waters-the wall 00

“Cărămizile” vor alcătui, până la dărâmarea zidului, un uriaş ecran de proiecţii video (practic, cel mai mare din lume), în suprafaţă de peste 1.500 mp. Peste 40 de proiectoare gigantice vor asigura efectele vizuale ale show-ului.

Scena va avea, totodată, şi cel mai mare acoperiş din lume – o lăţime de 54 m şi o deschidere de 32 m -, asamblat la o înălţime de 24 m, care va asigura protecţia unei suprafeţe de peste 1.000 mp. Pentru ridicarea imensului acoperiş au fost necesare 4 zile, 2 macarale de câte 60 de tone şi aproximativ 60 de oameni.

roger waters - the wall 9

“The Wall” este cel de-al 11-lea album al trupei Pink Floyd. Spectacolul reia, la fel ca producţia cinematografică din 1982 – cu acelaşi titlu -, povestea personajului Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, pornind cu un episod din copilăria sa, cel al morţii tatălui său în al Doilea Război Mondial.

Sunt tratate teme complexe precum izolarea şi alienarea, capodopera muzicală fiind puternic influenţată de filosofia pacifistă.

roger waters - the wall 5

Întreaga punere în scenă, acum live, se bucură de avantajele tehnologiei, oferindu-le fanilor nu doar un simplu concert, ci o producţie multidimensională fabuloasă, despre care întreaga presă internaţională vorbeşte la superlativ.

Zidul: 150 m lungime, 12 m înălţime

Gândit ca un simbol al blocajului dintre culturi, decorul pentru show-ul “The Wall” este impresionant: un zid cu lăţimea de 150 de metri, înălţimea de 12 metri, în suprafaţă de 20.000 mp, se va înălţa începând de la acordurile primei piese, iar când va fi gata, muzicianul va trece în spatele său şi îl va dărâma, revenind spectaculos în faţa spectatorilor.

scena roger waters-the wall

Până la dărâmarea zidului, acesta va servi, timp de aproape 2 ore, drept ecran pentru proiecţii video impresionante. Vor fi folosite jocuri de lumini, efecte pirotehnice neaşteptate şi elemente scenografice uluitoare. Elemente de butaforie impresionante şi un număr mare mascote construite la dimensiuni uriaşe vor completa scenografia show-ului.

În mometul în care publicul va cânta “All in all it was just a brick in the wall”, pe scena de 1.200 mp va apărea un lanţ uman format din copii.

Aşa cum procedează în fiecare ţară, Roger Waters a ales corul din România. Cei 15 copii au vârste cuprinse între 10 şi 15 ani şi studiază muzica de la 6 ani, dedicându-şi mare parte a timpului cursurilor de pian, chitară şi vioară. Ei activează în corul Şcolii Gimnaziale de Arte nr. 5 din Bucureşti.

Corul a fost selectat chiar de echipa artistică a lui Roger Waters, după analizarea mai multor propuneri. Cei mici fac de mai multe săptămâni repetiţii pentru megaspectacolul de mâine.

Biletele pentru show-ul “The Wall” au fost vândute la mai multe categorii de preţ, cuprinse între 135 de lei şi 950 de lei, în funcţie de distanţă faţă de scenă, informează organizatorii concertului, Emagic. Astfel, biletele fără loc, în categoriile gazon B, gazon A şi golden ring, au costat 135 de lei, 180 de lei, respectiv 280 de lei, iar locurile pe scaune, 585 de lei şi 950 de lei.

Toate recordurile de audienţă, doborâte

Superproducţia “The Wall” a doborât toate recordurile de audienţă, în cadrul turneului din America de Sud de anul trecut show-ul desfăşurându-se pe 15 stadioane, cu un total de peste 750.000 de fani prezenţi. O altă premieră din cadrul turneului precedent l-au reprezentat cele 9 concerte sold-out de pe stadionul River Plate din Buenos Aires, depăşindu-se astfel recordul anterior de 5 show-uri consecutive susţinute cu casa închisă, deţinut de The Rolling Stones.

roger waters - the wall 3

Primul turneu “The Wall” a început pe 15 septembrie 2010, în Toronto, Canada, şi a continuat cu noi reprezentaţii în America de Nord, Europa, Australia şi America de Sud, înregistrând adevărate recorduri de audienţă – 192 de concerte şi peste 3,3 milioane de spectatori -, devenind rapid unul dintre cele mai de succes turnee din istorie.

Mai trebuie spus că turneul început acum 3 ani a reprezentat prima interpretare integrală din ultimii 20 de ani a pieselor albumului “The Wall” de către unul dintre membrii Pink Floyd, cea anterioară aparţinându-i tot lui Roger Waters, la Berlin, pe 21 iulie 1990.

De altfel, Waters este creatorul tuturor pieselor de pe album, cu excepţia uneia singure, compusă de David Gilmour şi pe care a cântat-o împreună cu el în 2011, la Londra: Comfortably Numb.

De-a lungul timpului, producţia originală a celebrului album “The Wall” a fost pusă în scenă integral doar de 29 de ori, în cadrul turneulului de promovare susţinut de Pink Floyd în 1980 şi încă o dată, în Germania, ca formă de sărbătorire a căderii Zidului Berlinului, în faţa a peste 200.000 de oameni. Cu toate acestea, “The Wall” rămâne unul dintre cele mai emblematice albume din istoria muzicii rock.

Roger Waters este vestit pentru discursul său împotriva războiului şi globalizării.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=M9fZwpjpvNU

https://www.youtube.com/watch?v=QEV6RbH95eA

Secvenţă din filmul “The Wall”: https://www.youtube.com/watch?v=xpxd3pZAVHI

Cu un astfel de mesaj plănuieşte să îşi deschidă show-ul de la Bucureşti Roger Waters, care va împlini pe 6 septembrie 70 de ani şi se află într-o formă fizică de invidiat. “O să încerc să îmi dau seama de fonetica unui discurs scurt în limba din ţara în care merg. Scriu ceea ce simt, pentru ca oamenii să înţeleagă că totul e real, nu artificial”, a anunţat el.

roger-waters

Aici poate fi vizualizat integral spectacolul de la Chicago, din 20 septembrie 2010: https://www.youtube.com/watch?v=OKxt-fOCB1s

Legendara Pink Floyd

Înfiinţată în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 – 1970.  În 1968 este recrutat David Gilmour, chitarist şi vocalist,  pentru a-l înlocui pe Barrett.

Pink Floyd Natural Dark In Osaka back

Aproape toate albumele trupei au intrat în legendă: “Ummagumma” (1969), “Meddle”(1971) – cu epopeea de 23 de minute intitulată “Echoes”, “Dark Side Of The Moon” (1973), “Wish You Were Here”(1975), “Animals”(1977), “The Wall” (1979) şi ‘”The Final Cut” (1983).

Pink+Floyd+ummagumma

Pink Floyd s-a destrămat în 1996 (neoficial, din 1983), dar membrii fondatori au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra, în 2005, intitulat “Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani, după o boală incurabilă.

roger waters - the wall 8

Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

Revista Rolling Stone a pus formaţia pe locul 51 în topul 100 Greatest Artists of All Time, iar în topul similar realizat de postul VH1 trupa ocupă locul 18.

pink_floyd-1033

Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul “The Wall”, în 1980, un BAFTA pentru piesa “Another Brick in the Wall (Part 2)” din filmul “The Wall” (foto copertă mai jos), în 1982, şi un alt Grammy pentru “Marooned” în 1995.

the wall film

În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music, pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.

Reguli stricte la spectacol

Organizatorii impun reguli stricte la spectacolul din Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Astfel:

 • Accesul publicului se va face începând cu ora 17:00, pe la cele doua intrări amenajate pe B-dul Libertăţii: cea dinspre Parcul Izvor şi cea dinspre B-dul Regina Maria (Calea 13 Septembrie), show-ul fiind programat sa înceapă în jurul orei 20:00.
 • În zona de spectacol nu va fi permis accesul cu: sticle (inclusiv sticlele de parfum de orice cantitate, orice alte sticle sau deodorante), bidoane de plastic, cutii de bautură, conserve, artificii, bannere susţinute de beţe, spray-uri, scaune, arme, băuturi şi mâncare, obiecte contondente, animale de companie, lanţuri, rucsacuri, bagaje voluminoase, lasere, aparate foto de orice tip şi aparate de înregistrare audio-video.
 • Organizatorii nu încurajează prezenţa copiilor la astfel de concerte, din cauza sunetului extrem de puternic, însă dacă părinţii aleg să vină alături de cei mici, aceştia vor avea acces doar în baza unui bilet valid.
 • Ca urmare a regulilor foarte stricte ale artistului, agenţii de pază vor percheziţiona în detaliu şi orice obiecte interzise descoperite în urma verificărilor vor fi oprite la porţi, fără garanţii. În acest context, fanii care vor participa la eveniment sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să lase la maşină sau acasă orice obiect aflat pe lista lucrurilor nepermise.
 • Totodată, în caz de ploaie, accesul cu umbrele nu va fi permis, spectatorilor fiindu-le recomandat să-şi aducă pelerine.
 • Biletul permite accesul o singură dată în zona de eveniment, până la finalul spectacolului. Cei care părăsesc zona şi doresc să reintre vor fi nevoiţi să cumpere un bilet nou.
 • Organizatorii atenţionează publicul asupra faptului că în cadrul show-ului se vor utiliza jocuri de lumini de mare intensitate şi efecte pirotehnice.
 • În zona de spectacol, pentru eficientizarea accesului la bar, toate produsele vor fi comercializate în baza unor jetoane, care vor putea fi procurate de la punctele special amenajate în spaţiul de desfăşurare al evenimentului.

Restricţii de circulaţie

Circulaţia rutieră a fost închisă pe B-dul Unirii, între B-dul I.C. Brătianu şi B-dul Libertăţii, în Piaţa Constituţiei şi pe B-dul Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi B-dul Naţiunile Unite, în perioada 26.08, orele 00,00 şi 29.08.2013 orele 08,00, cu asigurarea traversării bd-ului Unirii către bd-ul Regina Maria.

restrictii roger waters

Rute ocolitoare:

 • Calea 13 Septembrie – Bd. Libertăţii – Piaţa George Coşbuc – Bd. Regina Maria;
 • Str. Izvor – Str. Haşdeu – Splaiul Independenţei;
 • Bd. Unirii – Piaţa Unirii – Splaiul Independenţei – Str. Haşdeu – Str. Izvor – Calea 13 Septembrie.

Aproape 200 de poliţişti bucureşteni vor asigura ordinea la spectacol.

roger waters - the wall 6

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua!

  Felicitari pentru inspiratia de a aminti acest eveniment, astfel, publicul din Romania se poate bucura de muzica de calitate si de un show pe masura. Sper sa fie un efort din partea organizatorilor de a “afisa” aceeasi calitate ca in afara tarii. Acolo, spectacolele lor sunt deosebite.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.