România în prima zi de foc. Trenurile, la relanti

Prima zi de caniculă din această vară topeşte, astăzi, ţara începând cu partea de vest, unde mercurul termometrelor a urcat la 35 de grade Celsius începând cu ora 16.00 la Oradea, Săcueni şi Satu Mare. Dar cum meteorologii măsoară temperatura exterioară la umbră şi la 2 metri deasupra solului – neapărat peste iarbă -, este lesne de înţeles că valorile termice reale sunt cu 5 grade mai mari. Iar când indicele de confort termic depăşeşte pragul de 80 de unităţi, corpul uman resimte cu 10 grade mai mult decât arată termometrele.

Aşa cum se poate observa şi pe harta temperaturilor din toată ţara de la ora 16.00, fâşia de caniculă coboară până mai jos de Timişoara.

Asta nu înseamnă însă că înjumătatea de sud a ţării este mai puţin cald. Cele 32…33 de grade la umbră se pot constata atât în vest, sud-vest şi sud, cât şi în centul teritoriului – la Alba-Iulia, spre exemplu.

Şi în Moldova sunt temperaturi de 32 de grade – la Focşani -, singurele zone suportabile find cele de pe litoral şi, evident, la munte.

Întârziri pe calea ferată

Ca de obicei, când vine căldura trenurile circulă cu viteză redusă – din motive de siguranţă, spun cei de la CFR. Astăzi, această măsură a fost impusă începând cu ora 15.00, pentru garniturile de pe traficul feroviar din vest şi din jumătatea de sud a ţării, unde se circulă cu viteze reduse cu 20 până la 50 km/h.

Întârzierile trenurilor sunt de la 30-40 de minute până la peste o oră – atunci când acestea tranzitează mai multe judeţe cu temperaturi mari.

temperatura_orara

În Bucureşti, lipsa spaţiilor verzi accentuează senzaţia de sufocare mai ales în centrul oraşului, unde betonul şi asfaltul încinse parcă sunt la întrecere cu traficul rutier în a face viaţa insuportabilă peste zi. Şi cu toate acestea, oamenii nu renunţă la a ieşi pe stradă în orele de foc.

Mai periculos este pentru persoanele în vârstă, copii şi bolnavii cronici, cărora medicii le recomandă insistent să rămână în casă între orele 11.00 şi 17.00.

Pentru mâine, meteorologii prognozează o scădere cu 2-3 grade a temperaturilor faţă de astăzi, astfel că la Bucureşti nu se vor mai depăşi 28…29 de grade Celsius.

În vestul ţării va mai fi însă o zi de foc – e drept, cu “numai” 33…34 de grade la umbră, un pic mai puţin decât astăzi.

De joi noaptea spre vineri vor apărea şi ploi în aversă, care vor răcori atmosfera şi vor aduce valorile termice la limita normalului pentru această perioadă: 26…28 de grade Celsius cam peste tot în ţară. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.