ROMATSA, pregătită pentru creșterea traficului aerian în urma catastrofei aviatice din Ucraina

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA este pregătită să facă față eventualei creșteri a traficului aerian în urma catastrofei aviatice produse în această după-amiază în estul Ucrainei, precizând că asigură deja o creștere de trafic de 25-30% ca urmare a rerutării zborurilor în urma conflictului din Ucraina. Regia poate asigura mai multe sectoare de dirijare simultan, în caz că vor exista solicitări din partea Eurocontrol, se arată într-un comunicat al instituţiei.

De asemenea, ROMATSA afirmă că a luat toate măsurile pentru a asigura serviciile de navigație aeriană pentru aeronavele care survolează spațiul aerian al României.

ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanta națională și deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian, aflându-se în subordinea Ministerului Transporturilor.

Pentru serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor civile care survolează spațiul aerian al României, ROMATSA aplică prevederile reglementărilor Eurocontrol (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), la care România a aderat din anul 1996.

Serviciile de trafic aerian sunt asigurate atât aeronavelor civile care survolează spațiul aerian național, cât și aeronavelor care aterizează sau decolează de pe aeroporturile din România.

Serviciile prestate se referă la activitatea de dirijare din zona aeroportului (de terminal) și de rută (ACC).

Sarcina ROMATSA este să creeze un mediu sigur de operare pentru traficul aerian în spațiul aerian al României, în contextul dezvoltării dinamice a industriei aviației civile și schimbărilor permanente înregistrate în transportul internațional.

Un avion de pasageri Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 km de granița cu Rusia, nu departe de Donețk, unde au loc ciocniri între forțele ucrainene și separatiști proruși. Aeronava a fost lovită de o rachetă sol-aer.

Toți cei 15 membri ai echipajului, plus 283 de pasageri, dintre care 80 copii, au murit. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.