Salubrizare cu hibridul Volvo FE, de probă în Sectorul 1

Compania Romprest, prestatorul serviciilor de salubritate din Sectorul 1 al Capitalei, testează în premieră, în România şi Europa de Est, timp de o lună, primul camion cu tehnologie hibridă dedicat serviciilor de salubritate. Firma vrea să achiziţioneze în perioada următoare mai multe astfel de utilaje, pentru a le folosi atât în activitatea de salubritate, cât şi în cea de curăţenie stradală – udat, stropit şi măturat mecanizat -, pentru reducerea poluării. Şi, desigur, Sectorul 1 ar putea beneficia de cele mai economice şi mai puţin poluante utilaje de salubrizare existente pe piaţă în acest moment. Miercuri, exact în ziua în care primarul general Sorin Oprescu a anunţat că vrea să liciteze la Primăria Capitalei salubrizarea din toate sectoarele, edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, participa la demonstraţia noului utilaj, la baza operaţională Romprest.

Noul utilaj marca Volvo FE este mai economic (consumă cu până la 30% mai puţin combustibil), este mai prietenos cu mediul (emisiile de CO2 sunt cu 30% reduse) şi mai silenţios (face cu până la 50% mai puţin zgomot comparativ cu un camion diesel convenţional).

Volvo FE Hibrid este un hibrid paralel, energia de la motorul diesel şi cea de la motorul electric putând fi utilizate împreună sau independent una de alta. Sistemul comută automat între cele două surse de energie.

În cazul în care camionul hibrid este condus în prima treaptă de viteză, vehiculul este pus în mişcare exclusiv de motorul său electric. Ulterior, atunci când vehiculul accelerează, motorul diesel şi cel electric vor lucra în paralel pentru a optimiza consumul de combustibil.

În funcţie de ciclul de utilizare, Volvo FE Hibrid poate reduce consumul de carburant şi emisiile de dioxid de carbon cu până la 20%. În plus, folosind un compactor electric pentru camioanele de colectare a deşeurilor procentul poate creşte până la 30%.

Chiliman şi sănătatea sectorului

“Pentru Primăria Sectorului 1, sănătatea locuitorilor este esenţială. De aceea, am dezvoltat în ultimii ani o strategie coerentă de protecţie a mediului şi de eliminare sau limitare a surselor de poluare din această zonă administrativă. Amplul program de înverzire a Sectorului 1, cel mai modern centru de colectare selectivă a deşeurilor din ţară, testarea unuia dintre cele mai economice şi mai puţin poluante utilaje de salubritate existente pe piaţă sunt câteva dintre componentele acestei strategii, prin care ne dorim să creştem calitatea vieţii locuitorilor Sectorului 1”, a declarat primarul Chiliman, după demonstraţia utilajului.

“Salubritatea este un domeniu plin de provocări, în care, din dorinţa de a proteja mediul, se fac numeroase inovaţii. Suntem foarte bucuroşi că, alături de partenerii noştri, Volvo şi Primăria Sectorului 1, aducem în premieră pentru România, şi Europa de Est, un utilaj hibrid dedicat activităţii de salubritate. Hibridul Volvo FE este testat în Bucureşti pentru a vedea beneficiile, atât pentru pentru populaţie, prin reducerea zgomotului, practic camionul abia dacă se aude când trece pe străzi, cât  şi pentru mediu. În urma perioadei de testare vom decide dacă vom face investiţia planificată în achiziţionarea mai multor camioane Volvo FE, de aproximativ 3 milioane de euro”, a precizat Marin Necula, CEO Romprest.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.