Sorin Dimitriu, șeful CCIB, este urmărit penal într-un nou dosar la DNA

Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), este urmărit penal de DNA într-un nou dosar, de data aceasta cu fonduri europene.

În 3 aprilie 2012 el a fost reținut de procurorii anticorupție într-un prim dosar, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, 8 infracțiuni de șantaj în formă continuată și 3 infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Tribunalul bucurești a respins însă a doua zi arestarea lui preventivă.

Astăzi, Dimitriu a aflat că este urmărit penal într-un nou dosar, pentru “folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene – ambele în formă continuată”.

Pe românește, el a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conduce îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene pentru a putea obține fonduri nerambursabile.

Împreună cu el sunt urmăriți penal pentru fapte similare Nicolae Vasile, vicepreședinte CCIB la data faptei, Laurenția Vasilescu, director economic al CCIB la data faptei, Gabriel-Dan Mihuț, director general în CCIB la data faptei.

“În contextul implementării a 3 proiecte finanțate din fonduri europene, în 2009, Dimitriu, în calitate de președinte, a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conducea îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene pentru a putea obține fonduri nerambursabile. În realitate, CCIB se afla într-o situație de excludere, deoarece înregistra obligații restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenții civile, etc.. Acționând în această manieră, instituția condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei”, precizează DNA.

În aceeași perioadă, “beneficiind de ajutorul suspecților Mihuț și Vasilescu, președintele CCIB a schimbat destinația sumei totale de aproximativ 289.000 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferați în contul curent al instituției pe care o conducea și folosită ulterior pentru derularea activității curente, în loc să fie folosiți la finanțarea proiectelor cărora le fuseseră destinați”.

“În august 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu, CCIB, deși avea obligații restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obținut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei”, au constatat anchetatorii.

DNA precizează că, la 1 octombrie 2014, inculpații Dimitriu, Vasilescu și Mihuț, în aceleași calități, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Departamentului de Luptă Antifraudă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.