UPDATE! Şoferii RAT Braşov, în a doua zi de grevă

Şoferii RAT Braşov se află, sâmbătă, în a doua zi de grevă, ei refuzând să iasă cu autobuzele şi troleibuzele pe trasee, astfel că niciun mijloc de transport în comun nu circulă în municipiu.

UPDATE: O parte dintre protestatari a reluat lucrul, începând cu ora 16.00, potrivit unui comunicat al RAT. “Conducerea şi salariaţii RAT depun toate eforturile ca în cel mai scurt timp posibil să se reia circulaţia pe toate traseele, conform orarelor afişate în staţii şi pe site-ul Regiei”, se precizează în comunicat.

De asemenea, instituţia a anunţat că directorul general al Regiei, Augustin Pulpea, a decedat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, din cauze medicale, acesta suferind de mai mult timp de o boală grea.

Negocierile dintre conducerea Regiei şi reprezentanţii sindicatelor au eşuat, ieri, iar astăzi au fost reluate.

În curtea regiei se află 130 de angajaţi, care refuză să asigure 30% din activitate, aşa cum prevede legea. Întrucât protestul este spontan, doar o decizie a instanţei îi poate obliga să reia lucrul, iar aceasta este aşteptată în cursul zilei de sâmbătă.

Angajaţii RAT Braşov cer creşterea salariilor, acuzând că nu li s-au mai mărit de câţiva ani, salariu mediu de încadrare fiind de 1.150 lei. Primarul George Scripcaru a declarat însă că salariul mediu al angajaţilor Regiei este de circa 2.000 de lei, “ceea ce nu este neapărat puţin în comparaţie cu alte categorii”.

“Orice mărire salarială trebuie să respecte legea. Singura soluţie ar fi o restructurare care s-ar putea face prin reducerea numărului de angajaţi şi redistribuirea salariilor la categoriile de angajaţi cu salarii mai mici. De exemplu, dacă ar pleca o sută de angajaţi, s-ar putea face o creştere cu 10% a salariilor. Altă soluţie legală nu există, iar aceasta şi-o asumă conducerea RAT”, a  edilul, vineri, după întâlnirea cu conducerea RAT.

Scripcaru a precizat că primăria este la zi cu subvenţiile către RAT. “Este bine ca lumea să ştie că municipalitatea şi cetăţenii Braşovului suntem cei care susţinem cea mai mare parte a activităţii RAT. Din punct de vedere al municipalităţii, suntem la zi cu subvenţia de 26 milioane lei pe care o acordăm anual Regiei şi suntem la zi şi cu acoperirea gratuităţilor pentru diversele categorii de cetăţeni, cum sunt elevii”, a spus primarul. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.