Standard & Poor’s a retrogradat Bucurestiul. Oprescu zice ca e o eroare

Standard & Poor’s a revizuit in scadere, de la “BB plus” la “BB”, ratingurile pentru creditele pe termen lung ale orasului Bucuresti si, ulterior, a retras aceste calificative. La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa, precizeaza agentia de evaluare financiara. Primarul general Sorin Oprescu sustine insa ca S&P a luat aceasta decizie “pe baza unor informatii insuficiente si neactualizate privind municipiul Bucuresti”, calificand-o drept o “eroare”.

“Retrogradarea reflecta ceea ce S&P considera a fi incertitudinea nerezolvata privind refinantarea masiva a orasului si expunerea in valuta, asociata cu achitarea emisiunii de eurobonduri de 500 milioane de euro, scadente in 2015, precum si viitorul datoriei orasului si politicile de lichiditati”, arata agentia de evaluare financiara.

Ratingurile sunt, de asemenea, constranse de cadrul institutional “neechilibrat si in curs de dezvoltare” al Bucurestiului, precum si de situatia lichiditatilor, pe care S&P o vede ca slaba. Cu toate acestea, ratingurile sunt sprijinite de pozitia Bucurestiului, care este centrul administrativ, financiar si economic al Romaniei, si de excedentul bugetar operational foarte ridicat al orasului.

S&P a retras ratingurile Bucurestiului din motive contractuale. La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa, reflectand opinia S&P ca ratingurile s-ar putea confrunta cu presiuni negative suplimentare.

Licitatia pentru serviciul de rating, anulata

Primarul general Sorin Oprescu considera ca S&P a luat aceasta decizie “pe baza unor informatii insuficiente si neactualizate privind Municipiul Bucuresti”. “Retragerea calificativului de rating din motive contractuale a fost luata ca urmare a imposibilitatii incheierii unui nou contract de evaluare de rating intre Municipiul Bucuresti si Standard & Poor’s, din cauze care tin strict de agentia de rating”, sustine edilul Capitalei.

“Municipiul Bucuresti a realizat toate demersurile pentru incheierea unui nou contract de servicii de rating, insa reprezentantii S&P nu au putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea si depunerea garantiei de participare la procedura de achizitie, in cuantum de aprox. 2% din valoarea estimata a contractului de servicii, conform art. 43^1, alin. (2) din OUG 34/2006. Procedura de achizitie a serviciilor de rating initiata de Municipiul Bucuresti a fost anulata din acest motiv, in conformitate cu legislatia romana in vigoare privind achizitiile publice”, argumenteaza Oprescu.

“Avand in vedere cooperarea indelungata dintre Standard & Poor’s si Municipiul Bucuresti, institutia noastra este deschisa la continuarea colaborarii cu Agentia de rating Standard & Poor’s, insa numai in conditiile respectarii legislatiei nationale in vigoare privind achizitiile publice in ceea ce priveste incheierea unui nou contract”, lanseaza Oprescu invitatia.

Evaluat de Fitch la “BBB–”, in 2011

Oprescu mai mentioneaza ca Bucurestiul a fost evaluat in anul 2011 de Agentia de rating Fitch, ratingul fiind crescut de la “BBplus” la “BBB –“.

Primarul general nominalizeaza factorii principali de rating cuprinsi in raportul de rating Fitch 2011:

“1. Actualizarea ratingului

Fitch Rating a actualizat Ratingul pe termen lung al Municipiului Bucuresti pentru valuta straina la „BBB –” de la „BB plus”. Clasa de risc BBB este superioara clasei BB. De asemenea, a fost actualizat ratingul pe termen scurt al Municipiului Bucuresti pentru valuta straina la „F3” de la „B” si ratingul pe termen lung pentru moneda locala la „BBB” de la „BBB-”, previziunea pentru rating pe termen lung si scurt pentru valuta straina fiind stabila.

Ratingul Municipiului Bucuresti a fost plasat pe Rating Watch Positive in data de 11 iulie 2011. Calificativele acordate iau in considerare imbunatatirile municipiului in performanta bugetara, rezultatele bune in raporturile de acoperire a datoriei‚ o crestere a datoriei, care este administrata prudent. Ratingurile sunt acum egale cu ratingul de tara.

2. Performanta de operare puternica

3. Capacitate ridicata de rambursare

4. Obligatii neprevazute moderate

5. Economie si ocupare a fortei de munca puternice”.

Clasele de risc

Fitch Ratings grupeaza companiile/organizatiile in clase de risc ce reflecta potentialul financiar al acestora. Agentia de rating Fitch Ratings lucreaza cu 7 clase de risc pe termen scurt (F1, F2, F3, B, C, RD si D) si cu 12 clase de risc pe termen lung (AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C,DDD, DD si D).

Clasa de risc BBB este superioara clasei BB.

In notarea ratingului pe termen lung, clasa de risc BBB reprezinta caracter investitional (credibilitate ridicata), iar semnul minus atribuit acestei clase indica pozitia (inferioara) in cadrul acesteia.

Clasa BB reprezinta caracter speculativ (credibilitate scazuta pana la risc substantial) iar semnul plus atribuit acestei clase indica pozitia (superioara) in cadrul acesteia

In notarea ratingului pe termen scurt, calificativul F3 reprezinta capacitatea adecvata intrinseca pentru plata la timp a angajamentelor financiare. Calificativul B reprezinta calitate speculativa, capacitate minima pentru plata la timp a angajamentelor financiare, plus vulnerabilitatea sporita la modificari adverse pe termen lung in conditiile financiare si economice.

Aceleasi calificative sunt utilizate si de Standard & Poor’s.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.