Stații Verzi RATB

Mai multe stații de tramvai ale Regiei Autonome de Transport București (RATB) au început să înverzească, grație unui proiect inițiat de mai multe ONG-uri, cu sprijinul non-financiar al Primăriei Capitalei și RATB.

Astfel, într-o primă etapă – derulată din septembrie până la jumătatea lunii octombrie -, 34 de stații de tramvai au fost acoperite cu vegetație. Primarul general Gabriela Firea consideră că transformarea refugiilor într-o oază de verdeață are, pe de o parte, valoare estetică, dar contribuie și la diminuarea poluării.

Reprezentații asociației spun că, într-o oră și jumătate, acoperișul de spațiu verde poate absorbi cantitatea de dioxid de carbon emanată de 27 de mașini în 80 de kilometri, iar, într-un an, poate absorbi 130 de kilograme de dioxid de carbon.

Refugiile de tramvai sunt amenajate de către specialiști în domeniu, proiectul „Stații Verzi” fiind identic cu cel aplicat în țări occidentale. Proiectul include un sistem de drenaj și protecție inteligent, un panou de vată minerală hidrofilă și un substrat de covor sintetic, de cocos. De asemenea, fiecare stație a fost suplimentată cu trei sisteme de siguranță în plus, pentru susținerea acoperișului verde. Planta aleasă este Sedum, care rezistă perioade îndelungate fără apă și la temperaturi extreme.

Refugiile care au primit acoperiș „verde” – pe ambele sensuri – sunt: CFR Cotroceni, Valea Cascadelor, Radox, Valea Oltului, Stadion Dinamo, Bucur Obor, Ziduri Moși, Teiul Doamnei, Iancului, Pierre de Coubertin, Piața Chișinău, Piața Sf. Gheorghe, Dimitrie Cantemir – Budapesta, zona sediului RATB, Mircea Vulcănescu, Mihai Eminescu, Piața Victoriei, Dr. Felix (Victoriei), AFI Cotroceni, Pasaj Victoriei, Piața Băneasa.

200 de mijloace de transport electrice

Primăria municipiului București va organiza licitații pentru 200 de mijloace de transport în comun electrice. „În efortul nostru de a avea o Capitală curată, nepoluată, în viitorul apropiat, vom organiza, cu ajutorul RATB, licitații pentru 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice. Sperăm că toate aceste măsuri conjugate vor contribui la reducerea semnificativă a gradului de poluare în Capitală”, a precizat Gabriela Firea.

Primarul general are și un proiect pentru descongestionarea traficului: autobuzele vor merge pe linia de tramvai. „Vom lansa un alt proiect pentru decongestionarea traficului. Pe linia de tramvai, acolo unde structura acesteia permite, va circula și autobuzul. Pentru început, ne-am gândit ca benzile unice să fie cele care sunt deja create și au această infrastructură, iar autobuzele să poată intra pe linia de tramvai”, a precizat Gabriela Firea.

Au fost stabilite, deja, câteva trasee posibile, iar proiectul urmează să fie aplicat în scurt timp. „Etapa a doua va fi aceea în care linia de tramvai să fie amenajată astfel încât să poată intra și autobuzul. În plus, toate stațiile RATB vor fi refăcute”, a adăugat edilul.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei:

„Este un proiect inedit și benefic pentru bucureșteni, proiect pe care l-am putea denumi «Stații Verzi». Este cu finanțare privată și le mulțumesc tuturor organizațiilor care îl susțin. Municipalitatea, prin RATB, pune la dispoziție aceste refugii”.

„Într-un oraș aglomerat, contează fiecare metru pătrat de spațiu verde, iar transformarea refugiilor de tramvai într-o oază de verdeață are atât valoare estetică – se pune în valoare un spațiu neutilizat, reprezentând o pată de culoare adusă construcțiilor de beton – și contribuie, totodată, la diminuarea poluării și încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun. Așteptăm și alte astfel de inițiative, le încurajăm, le susținem și suntem motivați să lucrăm împreună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.