Sute de utilaje de deszăpezire s-au luptat cu bruma de omăt din Capitală

În noaptea de marţi spre miercuri a fost o întreagă desfăşurare de forţe pe străzile Capitalei, după ce primarul general Sorin Oprescu – pe principiul “Şoc, vine iarna!” – a dat ordin ca jumătate din utilajele de deszăpezire să iasă la atac. Chiar dacă nu era cazul – deoarece, aşa cum asigură meteorologii şi cum lesne se poate observa pe trotuare, asfaltul este cald încă şi nu există riscul poleiului – 263 de maşini de deszăpezire au “acţionat preventiv” pe marile bulevarde, împrăştiind material antiderapant (lichid). Numai de n-ar consuma stocul până la venirea adevăratelor ninsori. Apoi s-a intrat şi cu plugurile, spune edilul-şef, mândru că a ieşit cu bine din această probă de foc căreia, de regulă, nu prea îi face faţă. Despre pomii rupţi de vânt, care au avariat 6 maşini, Oprescu nu vorbeşte, pentru că aceştia se află în sarcina “sectoarelor”. Cum, de altfel, şi deszăpezirea.

După mărşăluirea din noapte a utilajelor, primarul general Sorin Oprescu a dat ordin să se cureţe şi zăpada şi de pe străzile laterale. Trebuie să acţioneze repede, acum, că până la primăvară nu mai apucă nimeni să le vadă după blocuri.

“Având în vedere  prognozele emise de meteorologi care anunţă în continuare ninsori în Capitală, în acest moment 130 de utilaje de deszăpezire acţionează pentru îndepărtarea zăpezii de pe străzile laterale din toate cele 6 sectoare ale Capitalei”, precizează edilul, miercuri la prânz.

“De asemenea, aproximativ 1.400 de operatori manuali intervin pentru degajarea zăpezii de la gurile de scurgere, rigole, treceri de pietoni şi refugiile şi staţiile de tramvai care nu au fost curăţate noaptea trecută”, adaugă edilul-şef.

Peste tot ce înseamnă asfalt – străzi, trotuare – nu s-a aşternut un fulg de zăpadă. Singurele zone acoperite sunt spaţiile verzi şi capotele maşinilor.

Vântul a dat însă bătăi de cap şoferilor, iar circulaţia a fost îngreunată de numărul mare de maşini aflate în trafic şi care – aşa cum se întâmplă de fiecare dată şi la ploaie – circulă cu viteză mai mică. Dar nici vorbă de strat de zăpadă pe carosabil.

“Acţiunea de aplicare a tratamentelor cu antiderapant pe străzile principale a început în jurul orei 1.00,  în pante, rampe poduri, continuându-se apoi cu străzile principale, iar ulterior cu cele secundare. Începând cu ora 2.30 a fost necesară intervenţia la pluguit a utilajelor de deszăpezire. S-a intervenit pentru curăţarea staţiilor şi a refugiilor RATB”, mai spune Oprescu.

“Potrivit inspectorilor din cadrul Direcţiei de Control şi Inspecţie, care au verificat acţiunea operatorilor de deszăpezire, pe parcursul nopţii s-a intervenit pe arterele principale cu 263 de utilaje de deszăpezire şi  300 de operatori manuali, astfel încât, în această dimineaţă, în Bucureşti, traficul rutier se desfăşura în conditii normale. În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice şi de evoluţia temperaturilor, operatorii de deszăpezire vor aplica un nou tratament cu material antiderapant”, asigură primarul Capitalei, în comunicatul remis redacţiei.

Rareş Mănescu, şi el la atac

Ca să nu rămână mai prejos, primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu, anunţă şi el că, în cursul nopţii trecute, când în Capitală “a nins abundent şi a viscolit”, a coordonat acţiunea de deszăpezire derulată de Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 împreună cu S.C. Urban S.A., “în vederea asigurării fluenţei traficului rutier şi pietonal”.

Astfel, ADPDU 6 “a acţionat prompt pe tot parcursul nopţii precedente şi în dimineaţa zilei de astăzi, prin operaţiuni de împrăştiere a materialului antiderapant pe arterele secundare de circulaţie, pe aleile şi străzile adiacente blocurilor de locuinţe”.

“De asemenea, s-a acţionat la degajarea căilor de acces către instituţiile de interes public, unităţi spitaliceşti, şcoli şi grădiniţe, staţii de metrou sau RATB. În paralel, S.C. Urban S.A. a acţionat noaptea trecută pe străzile principale şi secundare cu: 36 de pluguri, 16 sărăriţe, 7 cisterne şi 5 încărcătoare frontale”, mai spune edilul, în comunicatul remis redacţiei.

Totodată, echipe de lucrători au fost mobilizate pentru a îndepărta zăpada şi pentru a împrăştia material antiderapant. “Soluţiile de deszăpezire folosite în această iarnă sunt ecologice, pentru a curăţa temeinic străzile şi pentru a nu deteriora carosabilul. Au fost folosite 140 de tone de soluţie ecologică anti-îngheţ Eco Taw”, mai arată Rareş Mănescu.

Romprest a scos pe teren toată flota

“Pentru a nu perturba traficul rutier, şi aşa aglomerat din cauza condiţiilor meteo, dar şi a prezenţei importanţei delegaţii guvernamentale din RP Chineză, cu ocazia Forumului Economic China – Europa Centrală şi de Est, Romprest, având aprobarea autorităţilor contractante a dispus ieşirea tuturor utilajelor în teren, în concordanţă cu dispoziţiile transmise de autorităţi”, anunţă primarul andrei Chiliman.

Astfel, Romprest a desfăşurat programul de deszăpezire compus din 80 de utilaje şi peste 150 de persoane/schimb, la nivelul Sectorului 1 şi 5, care “au acţionat prompt pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri cauzate de condiţiile meteo”.

Bucureştiul a ieşit de sub avertizarea Cod Galben de ninsori şi vânt puternic, dar până în cursul serii va mai fulgui. În schimb, temperaturile sau scăzut sub limita îngheţului iar la noapte va fi ger. Poate că abia atunci, dacă vor mai fi precipitaţii, se va simţi nevoia de tratamente antiîngheţ pe străzi. Dar cum ninsoarea se va opri…

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.