Taximetristii din Ilfov nu vor sa plece din Bucuresti

Cateva sute de taximetristi s-au strans, marti, in jurul Parcului Izvor din Capitala, protestand fata de modificarea Legii 38/2003 care le interzice sa opereze in alte localitati decat cea de autorizare, deci si in Bucuresti. Mitingul a fost organizat de Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTRTI) si de Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), ai caror reprezentanti sustin ca Ilfovul reprezinta o situatie speciala si ca taximetristii de aici trebuie sa aiba voie sa lucreze in Bucuresti.

Toti ce prezenti au sustinut ca taximetristii cu autorizatie de Ilfov trebuie sa aiba dreptul legal de a munci in Bucuresti, atat timp cat Primaria Generala a Capitalei nu respecta numarul maxim de licente pe cap de locuitor prevazut de lege si elibereaza peste acest prag.

Potrivit vicepresedintelui APTRTI, Cristian Lazarescu, Primaria Capitalei a dat 3.000 de autorizatii taxi peste limita legala de 7.500. “Ei fac referire ca ilfovenii vin si le mananca painea, ei fac referire ca sunt 3.000 de autorizatii pe Ilfov, cand sunt 1.200. (…) Problema Ilfov a aparut tot din cauza Bucurestiului, din cauza acestei limitari si a acestui cerc inchis in care doar jucatorii dinauntrul cercului au dreptul sa opereze, sa profeseze, iar ceilalati care vor sa intre in piata nu”, a declarat vicepresedintele APTRTI.

El sustine ca exista un raport al Consiliului Concurentei “care face special referire la acest raport de 4 taxiuri la mia de locuitori ca incalca regulile economiei de piata, ingradind accesul noilor jucatori in piata, astfel ingradind libera concurenta si economia de piata”.

Modificarile Legii taximetriei

In sedinta din 20 martie, membrii Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Potrivit inregistrarii sedintei de saptamana trecuta si a Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), printre modificarile aduse actului normativ se numara:

  • introducerea tarifului unic stabilit de catre Consiliile Locale
  • obligativitatea ca toti taximetristii sa opereze numai pe raza autoritatii de autorizare
  • inlocuirea cazierului de conduita profesionala cu cazierul eliberat de Politia Rutiera
  • sanctionarea activitatii neautorizate cu ridicarea placutelor si a talonului

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.