UPDATE 20! Un avion cu 298 de oameni la bord s-a prăbuşit în Ucraina. VIDEO. FOTO

Un avion malaezian cu 298 de pasageri s-a prăbuşit în această după-amiază pe teritoriul Ucrainei, la 60 de km de graniţa cu Rusia şi la circa 300 de km de România. Este vorba despre un Boeing-777, informează Agenţia ITAR-TASS. Toţi pasagerii au murit. Zborul MH17 al Malaysia Airlines ar fi trebuit să intre pe teritoriul rus la ora 17.00 dar avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer cu numai câteva minute înainte. Dacă ar ajuns în spaţiul aerian rusesc ar fi scăpat neatins, deoarece confruntările armate au loc numai pe teritoriul Ucrainei. 

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene, avionul a fost doborât de rachete rusești de tip Buk, în timp ce zbura la o altitudine de 10.000 de metri.

Racheta Buk face parte dintr-un sistem de tip sol-aer şi este destul de mare şi puternică încât să doboare aeronave mari dintr-o singură lovitură.

O baterie de rachete Buk constă în două transportoare şi un lansator. Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la 25.000 de metri altitudine şi pe o distanţă de 42 de kilometri.

racheta sol-aer buk

UPDATE 18 mai, ora 20.00: Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA) consideră că Ucraina este responsabilă de prăbușirea avionului MH17 al Malaysian Airlines, pentru că nu a închis spațiul aerian, în contextul conflictului existent cu separatiștii ruși, relatează agenția EFE.

Totodată, directorul executiv al IATA, Tony Tyler, a declarat că, în această perioadă, companiile aeriene se bazează pe guverne să le informeze cu privire la rutele care sunt sigure și nu compromit siguranța.

UPDATE 18 mai, ora 17.00: La bordul avionului se aflau 85 de copii, inclusiv 3 nou-născuți, a indicat delegatul rus pentru drepturile copilului, Pavel Astahov, citat de RIA Novosti.

UPDATE 18 mai ora 13.30: MAE anunţă că şi un cetățean român, cu dublă cetățenie, se află pe lista pasagerilor. Românul era student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, având cetăţenie româno-canadiană şi fiind însoţit de o altă studentă la UFM, cetăţean străin.

UPDATE 18 iulie, ora 13.00: Numărul pasagerilor olandezi se ridică în total la 173, a precizat vineri ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai, transmite Reuters.

Anterior se vorbise despre 154 de olandezi. La bordul aeronavei se mai aflau 44 de malaezieni, 27 de australieni, 12 indonezieni și 9 britanici, arată cele mai noi cifre ale autorităților malaeziene. 

Mai rămân de verificat naționalitățile a 20 de pasageri, a precizat ministrul malaezian.

Zborul MH17 era coordonat de 4 piloţi, doi căpitani şi doi copiloţi, potrivit BBC, cei doi căpitani numărându-se printre cei mai experimentaţi piloţi ai companiei. Unul dintre ei era instructor pe avioanele Boeing 777 şi niciul nu zbura pentru prima dată pe ruta respectivă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Glen Thomas, se numără printre victimele tragediei aeriene, potrivit AFP.

UPDATE 7:00 Washingtonul cere avioanelor americane să evite spaţiul aerian ucrainean.

UPDATE 5.00: Barack Obama, s-a pronunțat joi în favoarea unei anchete “rapide” și “fără impedimente”.

Anterior, liderul administrației de la Washington a discutat la telefon cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, iar cei doi demnitari au subliniat că “toate probele de la locul prăbușirii” trebuie să rămână pe loc până când anchetatorii internaționali “vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii”.

Cu toate acestea, cutiile negre ridicate de separatiştii proruşi de la locul catastrofei au fost deja trimise la Moscova.

UPDATE: 1.00: În total, 298 de persoane, printre care 154 de pasageri olandezi, se aflau la bordul avionului, a informat vicepreședintele filialei europene a companiei aeriene malaeziene, citat de AFP.

“La bord, se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat Huib Gorter, vicepreședinte al filialei europene a Malaysia Airlines, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Aeroportul Amsterdam Schiphol.

Gorter a prezentat o listă a pasagerilor după naționalitate, precizând în același timp că naționalitatea a circa 50 de pasageri nu a fost stabilită pentru moment.

El a menționat că, pe lângă cei a căror naționalitate nu a fost încă determinată, la bord se mai aflau 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian.

Huib Gorter nu a fost în măsură să confirme prezența unor francezi la bordul aeronavei.

“Mulți” dintre pasagerii aflați la bordul avionului companiei Malaysia Airlines care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei se îndreptau spre Conferința mondială asupra SIDA care se deschide în acest weekend la Melbourne (Australia), a făcut cunoscut vineri directorul UNAIDS, citat de AFP.

UPDATE 23.30: Președintele rus Vladimir Putin a acuzat autoritățile ucrainene că sunt responsabil de prăbușirea în estul Ucrainei a avionului de linie al companiei Malaysia Airlines.

„Nu există îndoială că statul pe teritoriul căruia s-a petrecut acest lucru poartă responsabilitatea acestei teribile tragedii”, a spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că tragicul eveniment nu ar mai fi avut loc „dacă domnea pacea în această ţară, dacă operaţiunile militare nu ar fi fost reluate în sud-estul Ucrainei”.

UPDATE 23.00: Rebelii proruși sunt dispuși să instituie un armistițiu pe termen scurt pentru a permite evacuarea corpurilor, a anunțat unul dintre liderii acestora, citat de AFP.

Însă interceptările unor discuţii ale unor lideri separatişti, realizate de autorităţile ucrainene şi difuzate aseară indică faptul că insurgenţii sunt vinovaţi.

“Premierul” autoproclamatei “Republici Populare Donețk”, Aleksandr Borodai, a confirmat acest lucru unui corespondent al AFP, în această seară, în satul Grabove.

UPDATE 22.30: Separatiştii proruşi interzic autorităţilor ucrainene să intre în spaţiul cu rămăşiţele avionului şi ale pasagerilor, regiunea fiind controlată de ei.

La locul prăbuşirii, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk (Doneţk), s-au deplasat membri ai miliţiilor rebele şi pompieri şi au recuperat cutiile negre ale avionului, potrivit CNN.

UE îndeamnă toate părţile din regiune să autorizeze accesul complet la locul accidentului şi să colaboreze într-o anchetă, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

UPDATE 20.30: Rămăşiţele aeronavei şi cadavrele pasagerilor sunt împrăştiate pe o suprafaţă de 15 km, transmite Reuters. Imaginile cu corpurile dezmembrate nu pot fi făcute publice, din decenţă faţă de victime. Totuşi, imagini blurate arată şi trupuri întregi. Spre exemplu, un copil este întreg, prins cu centura de siguranţă în scaun.

Fumul gros văzut la sol de la distanţă mare – aşa cum apare în imaginile filmate de un amator – dovedeşte că racheta ghidată termic nu a lovit motoarele avionului, ci o parte din el iar explozia s-a produs la sol, după prăbuşire. De altfel, părţi din avion încă mai ardeau când au fost filmate de Reuters.

Altfel, avionul s-ar fi pulverizat în aer, ţinând cont că se afla la începutul unei curse extrem de lungi, de peste 10 ore, iar rezervoarele cu kerosen erau aproape pline.

UPDATE 20.35: Printre victimele accidentului aviatic se numără 23 de cetățeni americani, informează postul ucrainean de televiziune TCN, citat de RIA Novosti. 

În aeronavă se aflau şi 85 de copii.

UPDATE 21.10: Ucraina va prezenta dovada implicării militare a Rusiei în prăbușirea aeronavei Boeing, arătând că Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune în zona în care s-a prăbușit avionul.

Aeronava a fost doborâtă deoarece sistemul de apărare antiaeriană al Rusiei oferea protecție mercenarilor și teroriștilor din zona respectivă, arată un comunicat al Ambasadei Ucrainei la București.

UPDATE 20.40: Compania Boeing a anunţat că va cerceta cu specialiştii săi extrem de atent acest accident, întrucât cele două catastrofe ale companiei aeriene Malaysia Airlines, produse într-un interval scurt de timp (MH370 în martie a.c. şi MH17 astăzi) sunt singurele în care este implicat celebrul avion 777.

UPDATE 22.00: Președintele Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut accidentul aviatic din Ucraina și solicită participarea experților UE în anchetă.

Premierul Victor Ponta: “Încercăm să aflăm dacă este şi vreun român” printre victime. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a activat celula de criză. Obiectivul prioritar: obţinerea de informaţii certe privind pasagerii.

UPDATE 20.30: Lufthansa a anunţat că va evita spațiul aerian din estul Ucrainei, iar compania rusă Aeroflot și Turkish Airlines nu vor mai efectua zboruri deasupra teritoriului Ucrainei. Câteva ore mai târziu, Eurocontrol a închis spaţiul aerian în estul Ucrainei. 

De asemenea, organizația Eurocontrol, care gestionează traficul aerian în Europa, a anunțat că avioanele aflate în prezent în zbor au fost rerutate pentru a evita zona de risc din estul Ucrainei.

Agenția Reuters amintește că autoritățile aeronautice din Europa și Statele Unite au avertizat încă din luna aprilie asupra pericolelor la care se expun avioanele ce zboară în spațiul aerian ucrainean sau în apropierea acestuia.

Singura imagine video apărută până la ora 18.45:

https://www.youtube.com/watch?v=VzZ5fKwgjyA#t=19

Captură foto:

1 Avion prabusit in Ucraina

UPDATE ora 20.10: Primele imagini de la locul catastrofei, difuzate de Reuters:

accident avion

accident avion 2

CNN: https://edition.cnn.com/2014/07/17/world/europe/ukraine-malaysia-airlines-crash/index.html?hpt=hp_t1

2 CNN Avion prabusit in Ucraina

UPDATE 19.30: Site-ul care prezintă în timp real poziţia tuturor zborurilor comerciale. Din captură se observă cum un Airbus 380 plecat din Londra către Singapore îşi schimbă direcţia, ocolind zona de conflict Doneţk.

site zboruri

site zboruri

În schimb, zborul MH17 al Malaysia Airlaines se duce direct în gura lupului:

malaysia airlines mh17

Blestemul malaezian

Specialiştii nu au exclus niciun moment că avionul dispărut în primăvară de pe radare în Oceanul Indian (zborul MH370 al Malaysia Airlines, cu 239 de persoane la bord) ar fi putut fi prăbuşit de la sol, deoarece în zonă se desfăşurau diverse manevre militare.

Trebuie precizat că motoarele avioanelor de pasageri degajă o temperatură mult mai mare decât a celor de vânătoare, iar rachetele ghidate termic pot devia cu uşurinţă de la ţinta primară.

Asta nu exclude, totuşi, un atac direct asupra unui avion de pasageri, chiar dacă înălţimea sa de zbor este de peste 10.000 de metri, cu mult mai mare decât aeronavele militare.

Autoproclamata ”republică populară Donețk” neagă implicarea

Ştiindu-se că zona Doneţk din estul Ucrainei este una de conflict, aeroportul de aici fiind închis din 6 mai în urma confruntărilor armate dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși, prima ipoteză a fost că avionul a fost lovit de un corp străin trimis de la sol, potrivit expertului în aviaţie Valentin Duţă, într-o declaraţie la B1Tv.

Înainte de prăbuşire, în zona respectivă fuseseră lansate de la sol peste 15 rachete în conflictul armat dintre Ucraina şi insurgenţii proruşi.

Conducerea autoproclamatei ”republici populare Donețk” neagă însă implicarea ei în prăbușirea avionului malaezian Boeing-777. Potrivit lui Serghei Kavtaradze, membru al ”consiliului de securitate” al republicii autoproclamate, în dotarea combatanților lor nu se află arme capabile să doboare un avion de la altitudinea de 10.000 de metri, sistemele de rachetă pe care le dețin ei având o rază de acțiune de maxim 3.000 de metri.

În opinia lui Kavtaradze, avionul “a fost doborât de partea ucraineană”, transmite agenția rusă de ştiri Interfax.

Poroșenko: Este un act terorist 

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, dezminte însă această ipoteză, arătând că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, consemnează AFP.

“Subliniem că forțele armate ucrainene nu au efectuat tiruri ce ar fi putut lovi ținte aeriene”, a precizat Poroșenko.

”Poroșenko consideră că avionul a fost doborât: nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist”, a declarat purtătorul său de cuvânt Sviatoslav Țegolko.

”Ne schimbăm tactica pentru a acționa în mod eficient, în condițiile implicării directe a forțelor armate ale unor state străine” în conflict, a declarat ulterior Poroșenko, în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate națională și de apărare.

”Avem cunoștință de cazuri de tiruri de arme împotriva Ucrainei dinspre Rusia. Deținem probe video, mărturii, fotografii luate prin satelit etc.”, a adăugat el.

Câteva ore mai târziu, vicepreşedintele american Joe Biden i-a oferit lui Poroşenko ajutorul SUA pentru a stabili cauzele prăbuşirii avionului. 

Catastrofa

Potrivit unei surse a Interfax, avionul companiei aviatice Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a început să piardă altitudine la 60 de kilometri de spațiul aerian rusesc, iar la scurt timp a fost descoperit în flăcări pe teritoriul Ucrainei.

Sursa a precizat că la bord se aflau 280 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Prăbușirea a avut loc nu departe de Donețk, unde au loc ciocniri între forțele ucrainene și separatiști proruși.

Potrivit unei surse citate de Interfax, avionul ar fi fost doborât la o altitudine de 10 km.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.