Veste bună pentru bucureşteni: Taxele şi impozitele locale NU SE MĂRESC în 2013. Cu o excepţie: vehiculele cu capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis, marţi, să nu indexeze cu 16,05% (indicele inflaţiei pe ultimii 3 ani) taxele şi impozitele locale în anul 2013. Astfel, impozitul pe casă, teren şi maşină va fi achitat de către contribuabili în cuantumul din ultimii 3 ani. Dar cum nu se putea ca totul să fie perfect, există o excepţie: vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 3.000 cmc, altele decât autoturismele, pentru care se va plăti impozit crescut.

“Nu putem să încărcăm taxele şi impozitele locale nici măcar cu indicele de inflaţie, deoarece 2013 va fi un an foarte greu, aşa cum spun finanţiştii. Domnilor consilieri, puteţi să le măriţi, dar cu riscul de a nu încasa”, i-a avertizat primarul general Sorin Oprescu pe membrii CGMB. Precizăm că majoritatea în Consiliul General este deţinută de reprezentanţii USL.

Hotărârea CHMB prevede impozit mai mare, de 3 lei/200 cmc, pentru vehiculele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 3.000 şi 4.800 cmc.

De asemenea, pentru capacitatea cilindrică mai mare de 4.800 cmc, impozitul va fi de 5 lei/200 cmc.

Pentru autovehiculele fără capacitate cilindrică evidenţiată la înmatriculare, impozitul va fi de 100 de lei pe an.

Amintim că, potrivit ultimelor reglementări incluse în Codul Fiscal din 2012, detinatorii de maşini cu capacitate cilindrică ce depaşeşte 2.000 cmc plătesc impozit dublu.

Se menţine, de asemenea, impozitarea suplimentară a persoanelor cu mai multe case:

* cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu

* cu 150% pentru a doua

* cu 300% pentru a treia şi următoarele.

Totodată, la fel ca în anii trecuţi, se acordă o bonificaţie de 10% contribuabililor personae fizice care achită anticipat, până la 31 martie 2013, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport, pentru întregul an.

Dacă însă sunt plătite după data limită (două tranşe: 31 martie şi 30 septembrie), proprietarii vor plăti majorări de întârziere.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.