Autobuze noi, amendă majorată pentru cei fără bilet

Societatea de Transport București (STB) a introdus în circulație pe 5 trasee, de Ziua Națională – 1 Decembrie, primele 30 de autobuze Otokar din contractul de 400 de vehicule noi, însă „la pachet” a majorat de la 150 de lei la 500 de lei amenda pentru cei care călătoresc fără bilet.

Reprezentanții STB precizează însă că nu au scumpit călătoria și că derulează o campanie de informare privind noul Regulament de transport, aprobat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov.

„În urma semnării Contractului de delegare a serviciului de transport între ADITPBI și STB, tarifele de călătorie au rămas neschimbate, iar amenzile contravenționale sunt aliniate conform Legii 92/2007, privind serviciile de transport public local. Astfel, în cazul în care un călător este surprins de controlori că circulă fără a avea asupra sa un titlu de călătorie valabil și validat, el poate achita pe loc 50 de lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei, care este un titlu special de transport și îi conferă călătorului dreptul de a continua călătoria respectivă până la stația de destinație. Dacă nu achită suprataxa, călătorului fraudulos i se va întocmi proces-verbal de contravenție. În acest caz, amenda este de 500 de lei, cuantum stabilit prin Contractul de delegare, conform Legii 92/2007”, precizează reprezentanții STB.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Peste tot în lume, în momentul în care folosești un serviciu public, care oricum este subvenționat de către Municipalitate, este normal să respecți aceste reguli. A fost o decizie a ADIPBI, pe care eu nu am cum să o comentez”.

La jumătate, dacă se achită în 15 zile

Conform noilor reglementări legale privind contravențiile, în termen de 15 zile, cel sancționat poate plăti jumătate din amendă, respectiv 250 de lei, la direcția sau compartimentul de încasare a taxelor și impozitelor locale din cadrul primăriei localității unde contravenientul își are domiciliul.

În ceea ce privește obligativitatea validării cardurilor de către toți deținătorii – și, mai nou, inclusiv de către posesorii abonamentelor și beneficiarii de gratuități –, STB precizează că aplicarea amenzilor se va face numai după ce toți beneficiarii acestor tipuri de card vor intra în posesia lor și vor fi informați corespunzător, astfel încât să se familiarizeze cu funcționarea sistemului automat de taxare.

Campanie de informare

Conducerea STB anunță că derulează o campanie de informare și îndrumare a călătorilor, în scopul înțelegerii și acomodării cu noile reglementări, dar și cu facilitățile ce vor fi oferite în mijloacele de transport în comun. Totodată, STB precizează că politica sa nu este aceea de a sancționa călătorii frauduloși, ci de conștientizare a publicului asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului în comun în București. „Vor urma și alte măsuri care vor crea condiții civilizate de transport și vor dovedi atașamentul STB față de clienții săi”, asigură reprezentanții societății.

Probleme la un autobuz

În prima zi de circulație, unul dintre autobuzele Otokar a înregistrat un incident, care a fost, însă, remediat pe loc: s-a ars siguranța generală, fiind înlocuită, iar vehiculul a plecat din nou pe traseu, prin propulsie proprie.

Au fost semnalate și diferențe de temperatură înregistrate între habitaclul conducătorilor auto și salonul călătorilor, însă STB precizează că acest lucru s-a întâmplat din cauză că șoferii nu sunt încă familiarizați cu noile autobuze. Astfel, temperatura în ambele volume trebuie setată la același nivel, iar șoferii au fost reinstruiți cum să intervină la reglarea temperaturii.

Cele 30 de autobuze noi achiziționate de Primăria Capitalei circulă pe liniile 302 (autobuzele de 10 metri lungime), 336, 601 (cele de 12 metri), 780 și 783, care fac legătura cu Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (autobuzele articulate, de 18 metri).

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.