Autobuze noi în Cluj-Napoca

Parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) a municipiului Cluj-Napoca s-a înnoit cu 15 autobuze articulate noi tip Mercedes Conecto G Euro 6, iar în curând vor veni și vehicule nearticulate, plus unele electrice.

sursă foto: Facebook Emil Boc

Valoarea totală a celor 15 autobuze, care circulă, deja, pe liniile 24, 48, 30, 35, 43, a fost de 21.348.600 lei, plus TVA (prețul unui vehicul fiind de 1.423.240 lei + TVA). Sursa de finanțare o reprezintă creditul contractat de CTP Cluj și garantat de Primăria Cluj-Napoca. Vehiculele au lungimea de 18 metri și 144 de locuri, din care 39 pe scaune și 105 locuri în picioare, 4 uși duble (câte 2 foi fiecare), podea complet coborâtă, rampă pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități și landouri pentru copii.

Dotările sunt de ultimă generație: camere video, wi-fi, aer condiționat, ventilație naturală prin geamurile batante și prin trapele de aerisire cu acționare electrică, ventilație forțată prin turboventilatoare și sistem de iluminare interioară cu lămpi de tip LED. În plus, vehiculele au sistem anti-strivire a călătorilor și sistem de frânare dotat cu ABS EBS, ESR, sistem de supraveghere video în interior și exterior, sistem de numărare a călătorilor transportați, sistem de ticketing, computer de bord pentru gestiune și management al traficului (CGMT), sistem informatic de gestiune și diagnosticare electronică prin rețea CAN (SIDGE).

Puterea motorului diesel este de 265 kW (360 CP), cu normă de poluare EURO 6. Perioada de garanție pentru ansamblu vehicul este de 5 ani sau 350.000 km – care dintre condiții se îndeplinește prima. Activitățile de întreținere și mentenanță planificată (reviziile) pe perioada de garanție se vor efectua de personalul CTP, în atelierele CTP Cluj-Napoca S.A., cu acordare de asistență tehnică de către reprezentantul de service al furnizorului. Toate consumabilele necesare la revizii, în perioada de garanție, vor fi asigurate de către furnizor pe cheltuiala acestuia (anvelope, uleiuri, antigel, filtre de combustibil, filtre de ulei, filtre de aer, curele de transmisie, filtre și agent frigorific pentru instalația de aer condiționat etc.).

Primul oraș din România cu autobuze electrice

În curând, Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România pe străzile căruia vor circula autobuze electrice. Primăria a organizat licitație și a semnat, în iulie 2017, contractul, cu firma poloneză Solaris, pentru 30 de astfel de mijloace de transport în comun „verzi”. Primele 11 autobuze electrice vor circula începând cu luna mai. Prețul unui autobuz electric este de aproximativ o jumătate de milion de euro, fără TVA, iar fondurile pentru primele 11 vehicule au fost obținute, în mare măsură, de la Guvernul Elveției.

sursă foto: Facebook Emil Boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost inițiatorul înnoirii flotei de transport public cu autobuze electrice. „Am semnat acordul – cadru privind achiziționarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 astfel de mijloace de transport în comun vor fi livrate, potrivit contractului, în maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent. Banii pentru aceste 11 unități provin din fonduri elvețiene (85%) și buget local (15%). Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziționate din fonduri locale și europene. Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wi-fi, camere video, aer condiționat și platformă joasă pentru persoane cu dizabilități”, a declarat Emil Boc.

Consiliul Local a votat, într-o ședință extraordinară, un proiect privind aprobarea studiului de oportunitate pentru înnoirea flotei de transport prin achiziționarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice. „Achiziția noilor autobuze electrice va contribui la scăderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier și va avea un impact pozitiv direct asupra poluării în municipiul Cluj-Napoca. Proiectul vizează ca rezultat creșterea numărul de pasageri ai transportului în comun, în detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafață, creșterea atractivității orașului ca destinație turistică, reducerea impactului negative asupra mediului”, se arată în document.

Autobuzele vor avea o autonomie de 105 kilometri și o garanție de 5 ani. De asemenea, costurile pentru mentenanță și piese de schimb vor fi asigurate de firma producătoare.

Vehiculele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă va dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.