IVECO. Autobuzul Crossway, în variantă „naturală”

Unul dintre principalii jucători pe segmentul intercity, Iveco Bus, vine în completarea gamei sale cu varianta Crossway Natural Power.

După ce a lansat modelul Crossway Natural Power Low Entry (cu podea joasă) –desemnat „Sustainable Bus of the Year 2018” – în cadrul Busworld, ediția din 2017, Iveco Bus își confirmă susținerea pentru carburanți alternativi.

Alimentat cu gaz natural comprimat (CNG), acest vehicul, produs în fabrica FPT din Bourbon-Lancy (Saône-et-Loire), promite să conserve autonomia, capacitatea pasagerilor și volumul de încărcare ale variantei diesel, oferind același nivel de calitate, dar cu o scădere în ceea ce privește costurile operatorului.

Crossway Natural Power

 • Designul este diferit față de versiunea diesel, grație integrării rezervoarelor de gaz comprimat în acoperiș, caracteristică patentată de către producătorul italian și care optimizează centrul de greutate al vehiculului, generând o stabilitate și un confort sporite.
 • Motorizare de ultimă generație, Cursor 9, ce livrează 265 kW (echivalentul a 360 CP ai motorului diesel).
 • Rezervorul este împărțit în 4 compartimente a câte 315 litri fiecare, însumând 1.260 de litri.
 • Autonomia este de 600 km.
 • Înălțimea în compartimentul pasagerilor este de 2 metri, iar la dispoziția acestora stă și un compartiment de depozitare destinat bagajelor de mână.
 • Sunt oferite aceleași standarde în ceea ce privește accesibilitatea, capacitatea pasagerilor sau volumul de încărcare precum ale variantei diesel.
 • Disponibil în variante de lungime de 12 și 13 m, LINE și POP, reprezintă o alternativă viabilă pentru regiuni sau orașe care doresc să ofere soluții de transport compatibile cu tranziția energetică, posedând certificare Crit’Air 1.
 • Servicii conexe pentru cei ce achiziționează: contracte de mentenanță, anumite module de training, precum și o rețea de dealeri și puncte de service cu experiență în materie de vehicule alimentate cu gaz natural comprimat.

Atuurile „verzi”

Un pionier european în materie de vehicule ce rulează pe CNG, cu o experiență de peste 20 de ani, Iveco oferă o soluție matură, virtuoasă și responsabilă pentru mediul ecologic.

 • Modelul NP ajută la conservarea resurselor naturale, fiind perfect compatibil cu biometanul, ce este produs din resturi organice.
 • O altă soluție este producerea metanului sintetic, utilizând energie electrică provenită din surse regenerabile, precum cea solară sau eoliană. Această soluție include, de asemenea, stocarea și distribuția în rețea.
 • „Avantajul” pentru mediu este de 95%, emisiile de carbon fiind cu mult mai mici decât în cazul altor combustibili fosili.

Gamă completă

Iveco propune acest sistem de energie alternativă pentru mai multe modele ale gamei sale: autobuze Urbanway, autobuze CREALIS High Service Level, microbuze Daily, autobuze Crossway Low Entry Suburban și autocare Crossway, precum și alte vehicule NGV precum Stralis și Eurocargo, camioane pentru deșeuri menajere, camioane de distribuție sau construcții, mixere, incluzând și gama de camioane „ușoare” Daily.

Iveco Crossway NP a fost lansat, în premieră mondială, în cadrul Autocar Expo de la Lyon, unde a fost prezentată varianta LINE, de 13 metri lungime, cu 63 de locuri și sistem de alimentare rapidă cu CNG.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.