Otokar va înnoi RATB cu 400 de autobuze

Asocierea Otokar Europe SA – Otokar Automotiv ve Savunma Sanayi a câștigat licitația lansată de Primăria Municipiului București, pentru înnoirea parcului auto al RATB cu 400 de autobuze Euro 6.

Comisia de licitație, compusă din 11 membri, a inclus specialiști în transporturi, juriști și, inclusiv, profesori de la Politehnica București, a anunțat primarul general Gabriela Firea.

„Au fost depuse patru oferte: Karsan Otomotiv, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz România și asocierea Otokar Europe și Otokar Automotive. După evaluarea ofertelor, în raport cu criteriile anunțate, punctajul cel mai mare a fost obținut de asocierea Otokar Europe – Otokar Automotive, care a fost declarată câștigătoare. Valoarea atribuită achiziției este de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare autobuz”, a precizat edilul Capitalei.

Astfel, compania turcească va înlocui circa jumătate din totalul autobuzelor Mercedes aflate în parcul auto al RATB.

Noile mijloace de transport în comun vor fi cumpărate în cadrul unui program multianual, care se va derula până în 2020. Finanțarea va fi asigurată de Primăria Capitalei, în bugetele anuale.

3 tipuri de autobuze

În anunțul de licitație, PMB a estimat contractul la 510,5 milioane de lei cu TVA, suma alocată pentru un autobuz fiind de aproximativ 1,5 milioane de lei.

„Vorbim despre trei tipuri de autobuze: 30 de autobuze de 18 metri (capacitate minimă de 135 de călători), 50 de autobuze de 10 metri (capacitate minimă de 70 de călători, destinate traseelor de noapte și rutelor care includ zone cu carosabil mai îngust) și 329 de autobuze de 12 metri (cu o capacitate minimă de 96 de călători), astfel că prețul de 250.000 euro per bucată este mediu, variind în funcție de dimensiunile vehiculelor”, a precizat Gabriela Firea.

Garanție 8 ani

Conform Caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze urbane cu podeaua complet coborâtă vor avea o garanție de 8 ani. În acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intră în sarcina furnizorului.

„Mai mult, în primii 4 ani, mijloacele de transport vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manopera de revizie tehnică, întreținere etc.)”, a asigurat primarul general.

Dotări tehnice

Totodată, autobuzele sunt dotate cu echipamente electronice pentru control și monitorizare, care includ numărarea călătorilor, supraveghere video interior-exterior, verificarea și monitorizarea condițiilor de microclimat în interior, A/C și încălzire, conexiune online cu dispeceratul, echipamente moderne de taxare – conectate online cu dispeceratul –, un sistem de informare pentru călători, cu display.

„Autobuzele vor fi dotate, de asemenea, cu panouri de afișaj în exterior, pe care pot rula reclame sau informații de interes public, fără să afecteze aspectul și integralitatea caroseriei – spre deosebire de colantările existente în prezent. Îmbunătățirile IT realizează monitorizarea tuturor echipamentelor din punct de vedere al diagnozei și autodiagnozei, oferind informații esențiale atât pentru conducătorul auto, cât și pentru cei care realizează mentenanța acestora”, a mai spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Ne dorim ca, în următorul an, să fie livrate 300 de autobuze”.

Sistem antifurt pentru combustibil

Alte dotări: sistem Wi-Fi de conectare gratuită a posesorilor de telefoane mobile, facilități pentru persoanele cu dizabilități – rampă mecanică pentru cei cu cărucior și difuzoare externe pentru cei cu dificultăți de vedere; sistem de prevenire a furtului de combustibil, echipamente de măsurare a consumului de carburant, cu transmiterea datelor prin computerul de management al traficului și instalație de detectare și alarmare, în cazul deschiderii neautorizate a bușonului de la rezervor; sistem de comunicare conectat în timp real cu instituțiile de intervenție, Salvare, Pompieri, Jandarmerie.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.