Primăria Capitalei a lansat licitația pentru 400 de autobuze noi

Primăria Capitalei a publicat, pe site-ul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul privind licitația internațională pentru achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6.

Aceste mijloace de transport în comun vor fi cumpărate în cadrul unui program multianual, începând de anul acesta, până în 2020. Astfel, Municipalitatea va achita, în total, pe parcursul a patru ani, 510,5 milioane de lei, cu TVA. Suma ce va fi pusă la bătaie pentru un autobuz este de aproximativ 1,5 milioane de lei. Finanțarea se va asigura din bugetul Primăriei Capitalei, iar sumele necesare vor fi cuprinse în bugetele anuale. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor scanate în SEAP este 14 august 2017.

Conform caietului de sarcini, contractul vizează achiziția a 400 de autobuze urbane cu podeaua complet coborâtă, din care 320 din gama de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze din gama de 10 metri și o capacitate minimă de 70 de călători, precum și 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.

Noile mijloace de transport în comun vor fi dotate cu un sistem performant de încălzire, ventilație și aer condiționat, pentru călători și pentru compartimentul șoferului, un sistem Wi-Fi de conectare gratuită a posesorilor de telefoane mobile și sisteme performante de informare a călătorilor. De asemenea, noile autobuze vor beneficia de facilități pentru persoanele cu dizabilități: rampă mecanică pentru persoanele care se deplasează cu cărucior și difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

Dotări de ultimă oră

Dotate cu motorizare Euro 6, autobuzele vor putea funcționa pe diesel și biodiesel, și vor dispune de echipament de numărare a numărului de călători (cu precizie de minim 99%), monitoare TFT/LED pentru informare și publicitate, sistem care să prevină furtul de combustibil, echipamente de măsurare a consumului de carburant, cu transmiterea datelor prin computerul de management al traficului și instalație de detectare și alarmare, în cazul deschiderii neautorizate a bușonului de la rezervor.

O altă facilitate importantă va fi un sistem de comunicare performant, conectat, în timp real, cu instituțiile de intervenție, Salvare, Pompieri, Jandarmerie, pentru un timp de reacție foarte scurt, în cazul unor incidente, dar și pentru comunicarea cu dispeceratul, pentru transmiterea datelor legate de comerțul electronic al titlurilor de călătorie. Autobuzele vor fi dotate cu sisteme de supraveghere video, ce vor asigura, atât la interior, cât și la exterior, captarea de imagini, pentru a preveni actele antisociale.

Reînnoirea parcului

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, Consiliul General al Municipiului București a aprobat o hotărâre privind înnoirea parcului auto al Regiei Autonome de Transport București (RATB) cu 400 de autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie. În ceea ce privește tramvaiele, Primăria Capitalei vrea să achiziționeze 90 de astfel de vehicule de mărime medie, din gama de 36 de metri, și 10 tramvaie bisens cu două cabine, din gama de 27 de metri. Vehiculele vor avea, pe pragul superior al ușii, o bandă luminoasă, care va asigura luminarea pe timp de noapte în zona respectivă, atunci când ușa este deschisă. De asemenea, podeaua va avea o bandă colorată reflectorizantă în zona tuturor ușilor, la intrare, pentru a fi vizibilă atât ziua, cât și noaptea.

Primarul general Gabriela Firea a precizat că parcul auto al RATB este unul „îmbătrânit”, „depășit, ca uzură, și morală și fizică”, iar bucureștenii doresc autobuze și tramvaie noi, performante. „Pregătirea licitației a fost un proces de durată, din cauza elaborării tuturor documentelor necesare, dar, prin publicarea anunțului pe SEAP, intrăm, în sfârșit, în linie dreaptă cu achiziționarea acestor autobuze. Noile mijloace de transport în comun vor oferi bucureștenilor condiții moderne și civilizate de transport, adaptate standardelor europene. De asemenea, ne dorim ca, prin acest demers, să încurajăm utilizarea transportului public de către bucureșteni, în defavoarea autoturismelor personale”, a precizat edilul.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.